Звиздић: Шаљемо позитиван сигнал ка ЕУ

Агенције
Звиздић: Шаљемо позитиван сигнал ка ЕУ

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине, Денис Звиздић је, гостујући на телевизији Н1, казао да је данас с ентитетским премијерима и министрима финансија, као члановима Колегија за европске интеграције, имао консултативни састанак који је резултовао договором и заједничким приједлогом одговора на седам преосталих питања из Упитника Европске комисије за БиХ.

"Успјели смо постићи, не само договор о преосталим питањима из Упитника, него дефинитивно смо направили и финалну динамику потребних процеса верификације свих одговора на домаћим језицима и на енглеском језику. Врло брзо ћемо, сада је већ ријеч о данима, бити у могућности да у потпуности заокружимо Упитник Европске комисије за БиХ, да га у техничком смислу припремимо, одштампамо и да он буде спреман за слање у Брисел",  навео је Звиздић.

По његовим ријечима, најважнија ствар је да је Механизам координације у потпуности имплементиран.

Подсјетио је да је БиХ добила 3.242 питања, да је одржано више од 150 састанака на којима је учествовало више од 1.350 представника 14 нивоа власти у БиХ и да су одговори на свих 3.242 питања, што значи скоро 25.000 страница, усвојени консензусом, као један глас, један одговор уиме БиХ на питања ЕУ.

"Важна ствар је да је тако комплексан механизам у држави која има своје специфичности, врло комплексно политичко уставно уређење, у потпуности профункционирао",  навео је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Чињеница је, додао је он, да су и радне групе и чланови Колегија за европске интеграције данас говорили снагом аргумената и "све је базирано на кључном начелу Механизма координације, а то је питање уставних надлежности у БиХ".

"Данашњим договором и врло брзом финализацијом Упитника, шаљемо позитиван сигнал ка ЕУ управо у фази када она припрема нову стратегију за западни Балкан. То је важно да поновно потцртамо кредибилитет и капацитет БиХ, односно нашу пуну опредијељеност за европске интеграције као навјажнији вањскополитички приоритет",  сматра Звиздић.

Нагласио је како мисли да се више не говори о мјесецима, већ да се говори о седмицама када ће се одговори на Упитник Европске комисије за БиХ наћи у Бриселу.

Говорећи  о предстојећој посјети предсједнице Републике Хрватске Колинде Грабар-Китаровић Босни и Херцеговини, казао је да очекује да ће бити отворена питања и да ће коначно почети тражити или дефинисати праве моделе да ријеше отворена питања између БиХ и Хрватске.

По његовим ријечима, то су питања попут имовине БиХ која се налази на територији Хрватске, адекватног приступа и кориштења лука које су изузетно важне за економски развој БиХ, питање Пељешког моста, питање одлагалишта нуклеарног отпада, питање кориштења хидропотенцијала БиХ у процесу производње електричне енергије у Хрватској...

"Мислим да би адекватан почетак, стручни почетак рјешавања таквих питања сасвим сигурно био прави знак пријатељских односа између двије државе које дијеле, практично, најдужу границу на Балкану",  закључио је Звиздић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана