Звиздић: Шаљемо позитиван сигнал ка ЕУ

Звиздић: Шаљемо позитиван сигнал ка ЕУ 17.01.2018 00:06 | Агенције

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине, Денис Звиздић је, гостујући на телевизији Н1, казао да је данас с ентитетским премијерима и министрима финансија, као члановима Колегија за европске интеграције, имао консултативни састанак који је резултовао договором и заједничким приједлогом одговора на седам преосталих питања из Упитника Европске комисије за БиХ.

"Успјели смо постићи, не само договор о преосталим питањима из Упитника, него дефинитивно смо направили и финалну динамику потребних процеса верификације свих одговора на домаћим језицима и на енглеском језику. Врло брзо ћемо, сада је већ ријеч о данима, бити у могућности да у потпуности заокружимо Упитник Европске комисије за БиХ, да га у техничком смислу припремимо, одштампамо и да он буде спреман за слање у Брисел",  навео је Звиздић.

По његовим ријечима, најважнија ствар је да је Механизам координације у потпуности имплементиран.

Подсјетио је да је БиХ добила 3.242 питања, да је одржано више од 150 састанака на којима је учествовало више од 1.350 представника 14 нивоа власти у БиХ и да су одговори на свих 3.242 питања, што значи скоро 25.000 страница, усвојени консензусом, као један глас, један одговор уиме БиХ на питања ЕУ.

"Важна ствар је да је тако комплексан механизам у држави која има своје специфичности, врло комплексно политичко уставно уређење, у потпуности профункционирао",  навео је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Чињеница је, додао је он, да су и радне групе и чланови Колегија за европске интеграције данас говорили снагом аргумената и "све је базирано на кључном начелу Механизма координације, а то је питање уставних надлежности у БиХ".

"Данашњим договором и врло брзом финализацијом Упитника, шаљемо позитиван сигнал ка ЕУ управо у фази када она припрема нову стратегију за западни Балкан. То је важно да поновно потцртамо кредибилитет и капацитет БиХ, односно нашу пуну опредијељеност за европске интеграције као навјажнији вањскополитички приоритет",  сматра Звиздић.

Нагласио је како мисли да се више не говори о мјесецима, већ да се говори о седмицама када ће се одговори на Упитник Европске комисије за БиХ наћи у Бриселу.

Говорећи  о предстојећој посјети предсједнице Републике Хрватске Колинде Грабар-Китаровић Босни и Херцеговини, казао је да очекује да ће бити отворена питања и да ће коначно почети тражити или дефинисати праве моделе да ријеше отворена питања између БиХ и Хрватске.

По његовим ријечима, то су питања попут имовине БиХ која се налази на територији Хрватске, адекватног приступа и кориштења лука које су изузетно важне за економски развој БиХ, питање Пељешког моста, питање одлагалишта нуклеарног отпада, питање кориштења хидропотенцијала БиХ у процесу производње електричне енергије у Хрватској...

"Мислим да би адекватан почетак, стручни почетак рјешавања таквих питања сасвим сигурно био прави знак пријатељских односа између двије државе које дијеле, практично, најдужу границу на Балкану",  закључио је Звиздић.   © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица