Zvizdić: Rezultati referenduma ne smiju obeshrabriti BiH

Srna
Zvizdić: Rezultati referenduma ne smiju obeshrabriti BiH

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić istakao je danas da rezultati referenduma u Velikoj Britaniji ne smiju obeshrabriti opredjeljenje BiH za nastavak i ubrzanje intergacije u EU."To je ono što građani BiH u velikoj većini očekuju i to je dug sadašnjih prema budućim generacijama", naveo je Zvizdić.

Zvizdić je istakao da, bez obzira na "Breksit", BiH nema alternativu osim da u doglednoj budućnosti bude članica EU gdje joj je i mjesto, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.


"EU porodicu vežu ekonomski, bezbjednosni i geopolitički interesi na principu dobrovoljnosti i u tome je njena veličina. Ipak, ideja ujedinjene Evrope nije položila ispit u Velikoj Britaniji", napominje Zvizdić.

On dodaje da su britanski građani procijenili da će njihovoj državi u budućnosti biti bolje van bloka, na šta su imali pravo u skladu sa Lisabonskim ugovorom.

"Kao što se u EU ne ulazi preko noći, tako se iz nje i ne izlazi. Kakve će izlazne aranžmane i dogovore Britanija postići sa onima koji u Uniji ostaju i kako će se oni odraziti na vrijednost valute, BDP i ostale ekonomske pokazatelje Velike Britanije sada nije izvjesno", naveo je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH kaže da EU neće prestati da funkcioniše i kada bude realizovan izlazak Velike Britanije.

Zvizdić ističe da je opredjeljenje BiH da želi da bude dio EU.

"Živimo u svijetu ugrožene bezbjednosti, hroničnog manjka resursa i klimatskih promjena koje uzrokuju više migracija nego sva svjetska ratišta zajedno. Biti svjestan toga, a ostati izvan intergacije, kao što je u našem slučaju EU, mogu priuštiti smo rijetke, resursno nezavisne i geopolitički nezanimljive države. BiH sigurno nije jedna od njih", naveo je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana