Звиздић: Поштивати Устав и законе, а не партијске инструкције

Срна
Звиздић: Поштивати Устав и законе, а не партијске инструкције

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је данас да Устав БиХ недвосмислено наводи да су институције БиХ искључиво надлежне за питање миграција, виза и азила, те да сви званичници у БиХ имају обавезу да поштују и спроводе Устав и законе, а не партијске инструкције.

Звиздић је нагласио да је због тога неопходно зауставити самовољно и неосновано интерпретирања Устава и закона, што у БиХ већ предуго траје.


“Ради правилног информисања јавности, а након паушалних изјава појединих званичника у вези са питањем миграната, сматрам да је потребно да све учеснике још једном подсјетим на важеће уставне и законске одредбе, с циљем обезбјеђења владавине права као једног од основних принципа модерних друштава и демократија”, навео је Звиздић у саопштењу.

Он је нагласио да је БиХ Уставом нормирала да ће поштивати међународне конвенције и стандарде које регулишу основна људска права, попут Женевске конвенције о заштити жртава рата са допунским протоколима и конвенције која се односи на статус избјеглица са пратећим протоколом.

“У складу са одредбама Закона о Савјету министара, те Закона о министарствима и другим органима управе БиХ, Министарство безбједности надлежно је да креира, стара се и спроводи политику усељавања и азила у БиХ, као и да уређује процедуре и начин организације службе у вези са кретањем и боравком странаца у БиХ, док је Министарство за људска права и избјеглице БиХ надлежно за старање о правима и питањима избјеглица и особа под супсидијарном заштитом у БиХ након утврђивања њиховог статуса”, наводи се у саопштењу из кабинета предсједавајућег Савјета министара.

Звиздић подсјећа да БиХ има и Закон о азилу, којим се регулише начин поступања и процедуре у случају масовног прилива миграната, поступања надлежних служби, као и права и заштита које мигранти уживају.

У том контексту, а у складу са Поглављем три Закона о азилу, Савјет министара надлежан је да, на основу приједлога Министарства безбједности у случају масовног прилива миграната, донесе одлуке и планове с циљем привремене заштите, што је и урадио на сједници 15. маја када је усвојен Нацрт плана јасно дефинисаних хитних мјера, те Координационо тијело за миграције преименовано у Оперативни штаб.

Звиздић напомиње да је Савјет министара једино тијело које је, у складу са важећим законима, надлежно да доноси одлуке и мјере с циљем адекватног рјешавања новонасталих околности, те да је у случају миграната, као и лица које су у процесу тражења азила, ријеч о реализацији надлежности БиХ ради спровођења преузетих међународних конвенција и обавеза.

Он истиче да Устав БиХ јасно наводи да ће сваки ентитет пружити сву потребу подршку Савјету министара /који назива “владом”?!/ да испоштује преузете међународне обавезе.

“Стога је неопходно указати на безуспјешне покушај замјене теза према којој нижи ниво власти, у овом случају МУП Херцеговачко-неретванског кантона, одређује мјесто и начин на који ће бити смјештени мигранти, што је у супротности са важећим законима и може се тумачити и као потпуно неуставна забрана слободе кретања, која је Уставом загарантовано право свим лицима на територији БиХ, изузев када је то законом другачије одређено”, каже се у саопштењу.

Звиздић сматра да је “Савјет министара поступао искључиво у складу са овлашћењима, док ће Оперативни штаб за питање миграција, као тијело које уз укључење нижих нивоа власти, на начин предвиђен постојећом одлуком и уз потребно допуњавање са представницима других релевантних институција и служби, преузети предвиђену улогу с циљем давања приједлога за рјешавање даље проблематике у вези са питањем смјештаја и пружања заштите мигрантима у БиХ”.

Звиздић најављује да ће бити спроведен поступак ради утврђивања одговорности за неовлашћено пласирање у јавности произвољних и непостојећих закључака Савјета министара, посебно у дијелу који говори о “изолацији и праћењу миграната ради спречавања мијешања са домицилним становништвом”, будући да би ти закључци, осим што су измишљени, били и у супротности са међународним стандардима у вези са пружањем заштите лицима која у БиХ изразе намјеру или су у поступку тражења азила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана