Звиздић: Поново ћу затражити заустављање градње Пељешког моста

Срна
Звиздић: Поново ћу затражити заустављање градње Пељешког моста

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић најавио је да ће поново затражити од премијера Хрватске Андреја Пленковића, надлежног комесара Европске комисије и свих релевантних фактора да буде заустављена изградња Пељешког моста док БиХ не оствари пуно право приступа отвореном мору, у складу са важећом конвенцијом УН.

Он је оцијенио да данашње потписивање уговора у Дубровнику о изградњи Пељешког моста представља некоректан и недобросусједски поступак који не уважава међународне стандарде и раније предочене чињенице и интересе БиХ.

"Подсјећам да сам у септембру прошле године упутио писмо Пленковићу, предсједнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру и европском комесару за регионалну политику Корини Крету у којем сам на основу релевантних докумената јасно доказао да ниједна институција власти у БиХ никада није дала сагласност за градњу Пељешког моста и да утврђивање међудржавне границе на копну и мору остаје неопходан предуслов да такав пројекат уопште буде реализован", навео је Звиздић.

Он истиче да је, ради јачања добросусједских односа, очекивао реализацију начелног договора да што прије буде одржан састанак на стручном нивоу како би биле размотрене могућности рјешавања овог питања, саопштено је из Савјета министара БиХ.

"Зачуђује да је све напоре БиХ и Европске комисије да се оствари дијалог и овај проблем ријеши у обостраном интересу, власт у Хрватској игнорисала и одлучила да данас потпише уговор о изградњи, не обазирући се на релевантне чињенице и спор који постоји и који ће се оваквим односом сусједа само компликовати и увећати, јер ћемо свим доступним правним средствима упорно наставити да тражимо загарантовано право приступа БиХ отвореном мору", нагласио је Звиздић.

Он оцјењује да је исто тако неразумљива и чињеница да унутар надлежних институција БиХ није постигнут консензус о слању протестне ноте Хрватској у вези са овим питањем и заштитом интереса БиХ, иако је то био приједлог и Представничког дома БиХ и Савјета министара.

Звиздић је поново истакао да је градња Пељешког моста, иако тек један дио укупног питања разграничења на мору између БиХ и Хрватске, изузетно важна за БиХ, јер се директно тиче њеног суверенитета и права која јој припадају као сувереној поморској земљи, у складу са одредбама Конвенције УН о праву мора, као и другим међународним актима које су прихватиле и чије су чланице ове двије земље.

"Зато сам у писму које сам упутио на ове адресе, с циљем рјешавања проблема у интересу обје земље, предложио и предузимање свих потребих корака којима би се договорило и у потпуности ријешило питање разграничења, са посебним фокусом на разграничење на мору", каже Звиздић.

Он подсјећа да његов захтјев подразумијева дефинисање, верификовање и прихватање међународног пловног пута, односно коридора који ће физички спајати море над којим БиХ има пуни суверенитет са отвореним морем у складу са Конвенцијом УН о праву мора.

"На крају сам предложио и очекивао да ће таква идеја због пуне гаранције поштивања међународног права и правичности бити и прихваћена да Европска комисија посредује између БиХ и Хрватске како би ово питање било ријешено у интересу обје земље", напомиње Звиздић.

Према његовим ријечима, то се, нажалост, није у потпуности испунило, али је, ипак, Европска комисија у свом допису потврдила да је потребно, иако је новац за изградњу моста одобрен, да се двије земље прије било којег наредног корака који подразумијева и почетак изградње, морају договорити о граници на мору.

Представници Хрватске и кинеског конзорцијума "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн" потписали су данас у Дубровнику уговор о изградњи Пељешког моста и приступних путева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана