Zvizdić: Osigurana parlamentarna većina za ponovo pokretanje procedura o akcizama

radiosarajevo.ba
Zvizdić: Osigurana parlamentarna većina za ponovo pokretanje procedura o akcizama

Sarajevo - Imamo informacije da je u Parlamentu BiH osigurana parlamentarna većina kako bi ponovo pokrenuli procedure za usvajanje seta zakona o akcizama, izjavio je predsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

- Savet ministara BiH će napraviti novi krug razgovora. Incijativa mora krenuti ponovo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Obavićemo razgovore, posebno sa Savezom za promjene, MMF i drugim učesnicima, posebno o pitanju ugradnje odredbi o plavom dizelu u zakonu - rekao je Zvizdić.

Podcrtao je da je pitanje akciza s polja struke, konkrentih činjenica, benefita koje bi dobili, prebačeno na polje politikanstva. Istaknuo je da je akciza jedan od najefikasnijih instrumenata za izgradnju putne infrastrukture.

- U Domu naroda je to prošlo bez ikakvih problema. Čini mi se da unutar Parlamenta BiH treba raditi na objedinjavanju političkih partija koji zaista žele infrastrukuturni i ekonomski razvoj BIH - rekao je Zvizdić.

Kada je riječ o procesu evropskih integracija, tvrdi da se BiH kreće u okviru zadane dinamike. Govoreći o problematici u vezi s upitnikom, naglasio je da Evropska komisija nikada nije davala rokove već savjet da je kvalitet odgovora mnogo važniji.

- Institucije sa svih nivoa dale su prijedloge odgovora, te su uneseni u jedinstveni informacioni sistem. Do sada smo dobili više od 20.000 stranica odgovora. Nažalost, Vlada RS koja tvrdi da je pripremila odgovore, nije ih unijela u jedinstveni informacioni sistem i vjerovatno zbog toga možemo očekivati mala kašnjenja - rekao je on.

Naglasio je da će određena politička pitanja rješavati Kolegij za evropske integracije kojeg čine premijeri.

- Pitanje prevoda će sigurno zahtijevati dosta vremena. Koliko imam informaciju, na posljednji rapisani tender za prevođenje tih materijala niko se nije javio. Ali pokrenute su i neke druge aktivnosti da nam u tome pomognu zemlje EU, Evropska komisija, naši susjedi - kazao je Zvizdić.

On se osvrnuo i na predstojeći sastanak regionalnih lidera s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini kazavši da će se na njemu razgovarati o evidentnim problemima na Balkanu, ali i o potecijalima da oni budu riješeni. Ubrzo nakon toga će, kazao je, biće održan i samit lidera u Trstu.

- Svi očekujemo početak konkretnije realizacije projekata. Ponovo ćemo zahtijevati isto, te ćemo istaknuti kandidaturu za projekte poput Jadransko-jonskog autoputa, Jadransko-jonskog gasovoda. Svi znamo da je on u poodmakloj fazi realizacije. Želimo da BiH bude tranzitna zemlja za taj gasovod. Svakako pitanje železničke povezanosti između BiH i Srbije, preko Beograda s Budimpeštom i Evropom, te povezanosti između BiH i Crne Gore. Pozvaćemo se na zaključke sa Samita lidera u Sarajevu u kojima smo rekli da želimo definisati regionalne projekte, a da onda tražimo i grant sredstva i kreditna sredstva od EU i međunarodnih finansijskih institucija - zaključio je Zvizdić, piše Radiosarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana