Звиздић: Одлуку о именовању Савјета министара доставићу након провјера SIPA

klx.ba
Звиздић: Одлуку о именовању Савјета министара доставићу након провјера SIPA

Сарајево - Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, казао је да ће одлуку о именовању Савјета министара БиХ доставити исти дан када добије резултате провјере из SIPA, а предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић потврдио нам је да ће, уколико резултати дођу раније, сазвати хитну сједницу и прије 8. априла.

 

Предсједник Демократске фронте Жељко Комшић јуче је саопштио да ће Демократска фронта гласати за формирање владе Федерације БиХ само под условом да федерална влада буде формирана исти дан и сат када и Савјет министара БиХ.

Како сазнајемо, Државна агенција за истраге и заштиту (SIPA) тренутно врши провјере кандидата за министре и замјенике министара у Савјету министара БиХ, а све провјере биће завршене у складу са законским овластима и у законом предвиђеном року од 30 дана.

Из SIPA нису жељели прогнозирати да ли ће провјере бити завршене прије истека предвиђеног рока, а како је саопштено, Државна агенција је захтјев за провјеру кандидата за министре примила прошли четвртак.

Посао SIPA укључује безбједносне провјере у којима се прикупљају подаци већег броја институција, а претходна искуства показала су да се брзина провјера Централне изборне комисије БиХ и SIPA не може поредити. Наиме, провјере SIPA обично трају дуже, јер се обављају на више нивоа.

Након извршених провјера, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић дужан је доставити имена кандидата за министре и замјенике министара парламентарној Комсији за припрему избора Савјета министара БиХ. Комисија је дужна у законском року од 8 дана дати оцјену министарских и замјеничких кандидата, након чега се организује сједница Представничког дома Праламентарне скупштине БиХ на којој се доноси одлука о именовању и потврђивању министара и замјеника министара.

Из Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ казали су да процес оцјене и препоруке кандидата могу извршити одмах по пријему Одлуку о именовању Савјета министара БиХ, пише Кlix.

"Одлуку о именовању доставићу исти дан када добијем резултате провјере из SIPA. Ако резултати дођу раније, сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ може бити сазвана и прије 8. априла", рекао је за Кlix.ba Денис Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана