Звиздић: Нема кризе у Савјету министара

Срна
Звиздић: Нема кризе у Савјету министара

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић тврди да нема кризе у Савјету министара БиХ након објављивања резултата пописа становништва и недостатка договора у вези са адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању.

Звиздић је у Сарајеву рекао да је попис становништва, чији су резултати данас објављени, урађен у складу са важећим законом, надлежностима директора Агенције за статистику и са међународним стандардима.


"У том смислу то питање требало би да буде завршено тако да сви нивои власти, институције и функционери у БиХ почну поштовати важећи Устав и законе за које су и они гласали у парламенту БиХ", напоменуо је Звиздић.

Он претпоставља да ће попис и даље бити актуелна тема али само у дијелу који се односи на процентуалну заступљеност једног од народа, док нико не коментарише ниво неписмености који би требало да забрине, као и проценат младих у односу на укупан број становника.

"Попис нам је дао релевантно стање и смјернице у којем сегменту и на који начин треба да доносимо стратегије", рекао је Звиздић.

О посјети чланова Предсједништва БиХ Берлину, Звиздић каже да су поруке њемачког канцелара Ангеле Меркел оптимистичне и охрабрујуће, односно да представљају праву подршку за све институције власти у БиХ.

"Меркелова је истински лидер Европе и изузетно добро информисана о свим догађајима на Балкану и у БиХ", рекао је Звиздић.

Он се нада да ће поруке Меркелове, уз могућу обећану финансијску помоћ у сектор пољопривреде, промијенити став члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића у вези са адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању, што би омогућило наредни корак земље на њеном европском путу.

Звиздић много очекује и од предстојећег самита лидера земаља Западног Балкана у Паризу који ће бити одржан у понедјељак, 4. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана