Zvizdić: Napad na policajca je napad na institucije sistema

Agencije
Zvizdić: Napad na policajca je napad na institucije sistema

Sarajevo - Napad na policajca je napad na institucije sistema i to ničim ne može biti opravdano, rekao je večeras za FTV predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je rekao da policajci zaslužuju poštovanje jer svakodnevno rizikuju svoje živote.

"Ovo je jedna situacija iz koje moramo izaći smireno i hladne glave. Ja pozivam institucije sistema da rade svoj posao. Siguran sam da će država BiH i sve institucije znati odgovoriti na ovakva dešavanja", rekao je Zvizdić.

On je dodao da je za sutra zakazana vanredna sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj će biti doneseni određeni zaključci koji će obavezati organe da najhitnije reaguju u smirivanju situacije i otkrivanju počinilaca i motiva ovakvog zločina.

On je kazao da je Zvornik grad u kojem se vratio veliki broj povratnika i da do sada nije bilo problema.

"Sada treba omogućiti da ljudi tamo budu sigurni i da nastave živjeti. Ovo je težak izazov, ali će institucije sistema znati odgovoriti", kazao je i dodao da večerašnji događaj govori da policijske agencije moraju imati aktivniju saradnju i da će se ići na formiranje jednog tijela na nivou BiH.

Zvizdić je rekao da će se negativne posljedice osjetiti, ali "ćemo uraditi sve da se ne destabilizira pozitivan politički tok i pozitivna atmosfera".

Predsjednik Medžlisa IZ Zvornik osudio napad

Nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem ubijen jedan te ranjena dvojica policajaca, oglasio se predsjednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa ef. Muharemović.

Muharemović je osudio ubistvo policajca Dragana Đurića, kao i ranjavanje policajaca Steve Milovanovića i Željke Gajića.

Dodao je da Islamska zajednica ne podržava nikakav oblik nasilja, kao i da se plaši da bi incident mogao Bošnjake u Zvorniku dovesti u nelagodan položaj.

Napadač Nerdin Ibrić je navodno pripadnik selefijske zajednice, a prilikom napada na policijsku stanicu je uzvikivao "Allahu ekber".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana