Звиздић: Након избора, БиХ мора одлучити којим правцем ће ићи

Срна
Звиздић: Након избора, БиХ мора одлучити којим правцем ће ићи

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да је БиХ направила значајан прогрес у реализацији европске агенде БиХ, очувању мира и економском развоју, али да је тај прогрес засјењен чињеницом да у БиХ активно траје предизборна кампања.

“Али, сигурно ћемо очувати позитивни моменат јер нам је европска перспектива и јачање животног стандарда грађана приоритет који ће и даље бити на топ-листи задатака на којима ћемо радити”, рекао је Звиздић након састанка са предсједником Владе Бугарске Бојком Борисовим.


Он је захвалио Борисову што су, за вријеме предсједавање Бугарске ЕУ, БиХ и и земље западног Балкана биле у фокусу европског интересовања.

“То је за нас веома важно, јер је европска перспектива кључни спољнополитички циљ и перспектива БиХ и то нам омогућава да радимо на реализацији европске агенде БиХ”, навео је предсједавајући Савјета министара на конференцији за новинаре.

Он је изразио очекивања да ће БиХ, послије избора, ићи у правцу додјељивања кандидатског статуса за БиХ, као и да ће доћи до активације МАП-а као наредног корака ка НАТО интеграцијама.

Према његовим ријечима, други приоритетан правац је питање економског развоја, а посебно развоја инфраструктуре.

“На томе радимо континуирано и о томе је премијер /Борисов/ размишљао стављајући и фокус инфраструктуру и повезивање свих земаља западног балкана са ЕУ”, рекао је Звиздић.

Он је напоменуо да је трећи правац питање очување мира и стабилности и борбе против свих облика екстремизма.

“Европска перспектива за БиХ и регион је мир, стабилност и просперитет”, закључио је Звиздић.

Борисов је напоменуо да је са Аустријом, која сада предсједава ЕУ, договорено да се настави континуитет који су добили током предсједавања Бугарске.

Бугарски премијер је истакао да је битно да се одржи правац повезаности, развој дигиталне инфраструктуре и пројекти који су везани за економски развој.

“Желио бих истаћи двије битне ствари, а то су односи на релацији Софија-Скопље, гдје имамо споразум о добросусједским односима, али и на релацији Скопље-Атина имамо важан напредак и споразум о имену. Како би слиједила ове примјере БиХ може да научи много. Имамо нову европску перспективу за ове земље, а биће разријешено и питање Косова и односа са Србијом”, нагласио је он.

Наводећи да је Бугарска одличан примјер етничке и религијске толеранције, Борисов је рекао да би тај примјер требало да искористи и БиХ.

“Не желимо се мијешати у ситуацију у БиХ, али након избора мораћете се одлучити којим путем желите ићи. Ми ћемо бити уз вас и дати подршку на путу ка Европи”, поручио је он.

Према његовим ријечима, БиХ је изузетно битна за ЕУ, јер вјерују да она може бити бастион и савезник у борби поротив радикалног исламизма.

“Ово је процес који се одвија двострано. Зато са те стране свако треба уредити своје двориште и на тај начин ће БиХ бити веома привлачна ЕУ”, поручио је Борисов током посјете Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана