Звиздић: Изражена опредијељеност за провођење реформи

Срна
Звиздић: Изражена опредијељеност за провођење реформи

Сарајево - БиХ улази у ново поглавље односа са ЕУ, захваљујући новом приступу ЕУ и исказаној опредијељености власти БиХ за провођење неопходних реформи, истакао је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, обраћајући се учесницима Самита земаља западног Балкана у Бечу.

Звиздић је захвалио за нови приступ ЕУ према БиХ, као и читавом региону, покренут у Берлину прошле године који, између осталог, и одржавањем самита у Бечу, потврђује успјешност покренутих процеса, саопштено је из Савјета министара БиХ.

"Ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању је први велики корак, али и учешће у оквиру регионалних иницијатива попут Берлинског процеса, што моју земљу, као и цијели регион води корак ближе ка чланству у ЕУ", рекао је Звиздић.

Он је нагласио да је Савјет министара БиХ, од формирања у априлу ове године, конкретним мјерама и активностима потврдио одлучност, истрајност, као и сагласност у провођењу потребних реформи у стратешки приоритетним областима, односно у области економских реформи, динамизирање процеса ЕУ интеграција.

"Кључан документ за провођење социо-економских реформи је Реформска агенда која је усвојена од свих нивоа власти у БиХ закључно са 27. јулом ове године", додао је он.

Звиздић је истакао да су сви нивои власти препознали значај тог документа, односно важност провођења свих наведених мјера с циљем обезбјеђивања основа за пријеко потребан економски раст земље, те да Реформска агенда неће остати мртво слово на папиру.

Он је напоменуо да потребне реформе нису нимало једноставне и да су неке од њих непопуларне и производе јак одјек у јавности, јер не одговарају категоријама у друштву које су навикле на одређене повластице, које представљају рецидив прошлих времена, те да као такве немају мјеста у модерној и развојно оријентисаној привреди БиХ.

Звиздић је додао да су поменуте мјере само почетак те да предстоји период у којем се са више одлучности мора радити на провођењу свих других мјера с циљем јачања пореске политике, реформе јавних финансија, обезбјеђивања фискалне стабилности, реформе у области социјалног и пензионо-здравственог система. побољшања пословне климе, реформе јавне управе и владавине права.

Он је учесницима Самита у Бечу поручио да у Савјету министара БиХ имају истинског и озбиљног партнера, који своју опредијељеност реформама не изражава само декларативно, него уложе све напоре да се оне и спроведу.

Звиздић је изразио наду ће на идућем "овако значајном скупу" имати част да информише учеснике о конкретним резултатима, те да је БиХ направила наредни значајан корак у процесу приближавања чланству у ЕУ, односно да је поднесена апликација за чланство.

Звиздић учествује на радној сједници премијера посвећеној економској ситуацији и реформским процесима у региону Самита земаља западног Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана