Звиздић: Циљ БиХ - изградња мира западног Балкана

Срна
Звиздић: Циљ БиХ - изградња мира западног Балкана

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је данас да изградња мира и стабилности западног Балкана остаје трајни циљ БиХ која ће поздравити и подржати сваки наставак дијалога Београда и Приштине у рјешавању отворених питања.

Током сусрета са премијером самопроглашеног Космета Рамушом Харадинајем на маргинама Првог дигиталног самита западног Балкана, који се одржава у Скопљу, Звиздић је рекао да су основне смјернице спољне политике БиХ да се сви спорови у регији рјешавају дијалогом и мирним путем уз узајамно поштивање свих укључених страна.


Саговорници су разговарали и о унапређењу економских односа и закључили да би трговинска размјена БиХ и самопроглашеног Космета била знатно већа ако би се унаприједио визни режим који би омогућио бржи и ефикаснији промет људи и робе, јер тренутно и привредници и грађани безразложно трпе посљедице актуелног ригидног визног резима, саопштено је из Савјета министара.

Звиздић и Харадинај су разговарали и о санкцијама које Приштина намјерава увести БиХ, а у вези са увозом млијека и млијечних производа из БиХ.

Договорили су се да се ова одлука пролонгира до састанка надлежних представника министарстава, који ће бити одржан у наредних седам дана, када се очекује да се договоре рјешења у складу са позитивном праксом.

Звиздић је рекао да је, због будућности нових генерација, потребно да се земље региона окрену напријед и јачају пријатељске односе, граде транспортну, енергетску и дигиталну инфраструктуру, те системски усвајају ЕУ стандарде.

Састанку је присуствовао министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана