Звиздић: Чека се испуњење обавеза БиХ

Срна
Звиздић: Чека се испуњење обавеза БиХ

Сарајево - Предсједавајући Савјета министра БиХ Денис Звиздић изјавио је да ће ММФ хитно реаговати - одржати састанке бордова и наставити процедуру у вези са аранжманом за БиХ чим буду реализоване обавезе из Писма намјере.

Према његовим ријечима, фокус је на закону о акцизама и обавезама које у телеком-сектору има Федерација БиХ.


"ММФ очекује да ћемо своје обавезе завршити у наредних неколико седмица или неколико мјесеци", нагласио је Звиздић за сарајевско "Ослобођење".

Он је додао да су сви свјесни да су акцизе повезане с великим средствима које Европска банка за обнову и развој и друге међународне финансијске институције вежу за капиталне инфраструктурне пројекте.

"Но, свакако се може наћи модел којим ће се од повећаних средстава која ће од акциза добити ентитети дио усмјерити ка пољопривреди и фармерима. То могу бити капитална улагања, плави дизел или неки трећи начин, наравно уз очување фискално-финансијске стабилности", оцијенио је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да је током посјете Вашингтону и састанака са представницима ММФ-а и Свјетске банке разговарано и о партнерском петогодишњем уговору са Свјетском банком од 750 милиона долара.

Према његовим ријечима, у Вашингтону је препозната ситуација у БиХ и изказана спремност за помоћ ентитетским владама у реструктурисању сектора какви су здравство и жељезнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана