Звиздић: БиХ више никад не смије пропустити шансу коју јој пружа ЕУ

Агенције
Звиздић: БиХ више никад не смије пропустити шансу коју јој пружа ЕУ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић сматра да су поново отворена врата Европске уније, те да је фокус свих европских институција поново враћен на западни Балкан, посебно на БиХ.

Предсједавајући Савјета министара гостовао је данас у емисији Телеринг телевизије ОБН након што је ове седмице информисао заступнике Парламентарне скупштине Савјета Европе о актуелним пројектима и трендовима у БиХ.

Каже да је наишао на неподијељену подршку свих дужносника Савјета Европе и свих других институција.

Звиздић је казао да се БиХ више не спомиње само онда када се говори о одређеним проблемима.

Истакао је да је на јесењем засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе БиХ спомињана као земља која је превладала постојеће застоје, као земља која снажно и у једној убрзаној динамици испуњава услове ка ЕУ интеграцијама, као земља у којој се буде економски потенцијали, и коначно, као земља из које долазе сигнали о постојању позитивне политичке воље, спремности на могуће договоре и испуњавању услова за приоритете.

"Мислим да је примјећена позитивна политичка воља, један сталан ангажман свих институција у реализацији циља који за нас нема алтернативу, а то је чланство у ЕУ. Наравно да су примјећени позитивни витални економски параметри који су у БиХ у благом порасту", нагласио је он.

Додао је да Европа обраћа пажњу на западни Балкан.

"Европи је у интересу, једнако као и нама, да постанемо дио Европе, али наравно да прије тога морамо испунити одређене увјете и стандарде", оцијенио је Звиздић.

Мишљења је да се БиХ у овом тренутку налази на добром путу те је ово моменат који се не смије пропустити.

Упозорио је да БиХ више никада не смије пропустити било коју шансу коју јој пружа ЕУ.

"Овај пут та шанса је пружена кроз њемачко-британску иницијативу, кроз изјаву и потписивање изјаве чланова Предсједништва, парламената, свих политичких партија, кроз постизање консензуса у једном озбиљном документу као што је економска реформска агенда и генерално кроз сталан рад на реализацији тих циљева", закључио је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана