Звиждачима треба јача заштита

В. К.
Звиждачима треба јача заштита

Сарајево - Чланови Комисије за избор и праћење рада Агенције за борбу против корупције БиХ упутили су у парламентарну процедуру приједлог измјена Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ којима желе да додатно ојачају њихову заштиту.

Закон о заштити лица која пријављују корупцију ступио је на снагу посљедњег дана 2013. године, а у пракси су примијећени недостаци.

- Сврха измјена закона је омогућавање ефикасније заштите лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ, али и сврсисходнија примјена спроведених процедура и прописа у смислу покретања механизама за заштиту који су дефинисани у закону - наведено је у образложењу за измјене закона.

Приједлогом је дефинисано које радње неће бити опроштене онима који имају статус узбуњивача и због којих би могао и да изгуби додијељени статус.

- За спровођење закона није потребан додатни новац - наведено је у приједлогу чији су подносиоци посланици у Парламенту БиХ Александра Пандуревић, Борјана Кришто и Мирсад Исаковић, који су чланови Комисије за избор и праћење рада Агенције за борбу против корупције у БиХ.

Ова агенција такође има проблеме са законом којим је дефинисан њен рад и најављене су његове измјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана