Zviždači mudro ćute

Danijela Stokanić
Zviždači mudro ćute

Banjaluka - Zakonski zagarantovana puna zaštita osoba koje prijavljuju korupciju nije nagnala stanovnike RS da masovnije prijavljuju korupciju pa je za tri mjeseca od stupanja na snagu zakona koji štiti "zviždače" stiglo tek sedam prijava.

Prijave koje su stigle na adresu Ministarstva pravde RS odnosile su se na sumnju na korupciju u radu republičke uprave, jedinica lokalne samouprave, pravosuđa te nosilaca javnih ovlašćenja i zaposlenih u javnim ustanovama. Pravnici smatraju da je uzrok slabe reakcije "zviždača" njihova neupućenost u novi Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju RS, a koji je stupio na snagu polovinom jula.

Pomoćnik ministra pravde Jelena Vukadinović kaže da je postupak takav da se svaka prijava uzme u rad prema tretmanu povjerljive pošte i da se dalje ispituju navodi u njoj.

- Ukoliko se sumnja na postojanje krivičnog djela, prijava se prosljeđuje nadležnom organu - rekla je Vukadinovićeva.

Advokat Željko Bubić istakao je da se na osnovu broja prijava vidi da stanovnici Srpske i dalje nemaju povjerenje u sistem, odnosno ne vjeruju da će biti poputno zaštićeni ako raskrinkaju nekoga ko je upleten u koruptivne radnje.

- Osim toga, mnogi čekaju da vide kako će Zakon funkcionisati - kazao je Bubić.

Banjalučanin koji nije želio da mu objavimo ime kaže da je nedavno na svojoj koži osjetio korupciju, koju nije prijavio jer nije želio da rizikuje.

- Prijavio sam se na konkurs u jednoj obrazovnoj ustanovi, koja je tražila direktora. Iako sam ispunjavao sve uslove i imao najviše bodova, nisam dobio posao. To nisam prijavio, jer bojim se ako se to pročuje, mogao bih ostati bez sadašnjeg posla - kazao je on.

Okrugli sto

U Banjaluci je juče održan okrugli sto o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, na kojem su predstavnici institucija RS i regionalnih i međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava razmatrali primjenu novog zakona u RS. U FBiH je ovakvo zakonsko rješenje tek u izradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana