Лоцирана олупина Ер Алжира

Б92, Танјуг
Лоцирана олупина Ер Алжира

Уагадугу - Олупина алжирског авиона који је данас на лету од Буркине Фасо за Алжир нестао са 116 људи, пронађена је у Малију, близу границе са Буркином Фасом.

Ово је вечерас изјавио један генерал у Уагадугуу, пошто је вијест о лоцирању авиона потврдио и предсједник Малија.

"Пронашли смо алжирски авион. Олупина је лоцирана...50 километара сјеверно од границе Буркине Фасо", у региону Госи, у Малију, прецизирао је генерал Гилберт Диендиере, пренио је АФП.

У међувремену, предсједник Малија Ибрахим Бубакар Кеита саопштио је да је олупина авиона уочена између сјеверних градова Агелок и Кидал, преноси Ројтерс.

Један очевидац је раније испричао да је видио авион који пада у региону Госи, а генерал војске Буркине Фасо је казао да се ти извјештаји узимају с озбиљношћу пошто се поклапају с радарским снимцима путање лета.

"Тамо ћемо појачати нашу потрагу", додао је генерал Диендиере.

Претходно је неколико француских и других западних медија, као и руска ТВ станица Раша тудеј, објавило да су два француска борбена авиона лоцирала олупину авиона у Малију.

У авиону на лету АХ5017 био је 51 француски држављанин, а француски министар спољних послова Лоран Фабијус рекао је да је "Мекдонел Даглас 83" нестао у вријеме када је на подручју сјеверног Малија била јака олуја.

Француски предсједник Франсоа Оланд је рекао у ТВ обраћању да је шпанска посада сигнализирала контроли лета да мијења правац кретања авиона "због нарочито тешких временских услова".

У авиону је, поред француских држављана, било 24 држављана Буркине Фасо, осморо Либанаца, шест алжирских држављана, шесторо Шпанаца, петоро Канађана, четворо држављана Њемачке и двоје из Луксембурга.

Мали, Алжир, Нигер и Француска координирају потрагу за олупином под окриљем француске војне мисије у Малију - Операције Сервал.

Предсједник Оланд одлучио да сва француска војна средства у Малију буду усмјерена на потрагу за авионом Ер Алжира.

"Иако је авион био изнад Малија, налазио се у ваздушном простору којим управља контролни центар у Нигеру", рекао је Франс пресу један контролор лета из те земље.

Овај авион Ер Алжира је у периоду од 2007. до 2009. припадао шпанском фудбалском клубу мадриском Реалу, пренијела је данас "Марка".

Ово је трећи инцидент с путничким летовима у посљедњих недјељу дана, након обарања авиона "Малезија ерлајнза" на лету МХ17 изнад Украјине и пада локалног авиона "Трансазије" на лету ГЕ222у Тајвану, када је погунило 47 особа.

У Алжиру се у фебруару догодила највећа авионска несрећа у историји те земље, када је у паду војног авиона страдало 77 људи.

Четири теорије о нестанку:

  • пад због нестанка горива - скоро је немогуће да је дошло до толике грешке да авиону нестане гориво послије само 50 минута лета, иако је могуће да је авион некако "залутао" и пао у посљедњих неколико сати када му је понестало горива
  • отмица - летови "Ер Алжира" су отимани најмање шест пута, али то овога пута вјероватно није случај јер никакав контакт са властима није остварен
  • обарање авиона - мало вјероватно, иако у Малију бијесне сукоби и на снази је упозорење за прелетање, тамо нема много наоружања које је способно да обори комерцијални лет на висини од 10км

* временски услови - једини конкретни трагови воде ка овој теорији, јер је објављено да је пилот тражио промјену курса због слабе видљивости, олујног невремена и близине другог комерцијалног авиона у близини границе Малија са Алжиром

 

У несталом авиону много Француза

У авиону компаније "Ер Алжир", који је нестао са радара током лета од Буркине Фасо ка Алжиру, вјероватно је било много француских држављана, изјавио је француски министар саобраћаја.

"У авиону је вјероватно било много Француза", рекао је новинарима министар Фредерик Кувилије.

Алжирске власти изгубиле су контакт са авионом у којем је било 110 путника и шест чланова посаде, објавили су раније алжирска државна агенција АПС и једна шпанска приватна авиокомпанија.

Дипломатски извори из Бамака кажу да је сјеверни дио Малија, куда је вјероватно водила путања лета, ноћас био захваћен великом пјешчаном олујом.

Шеф Националне агенције за цивилну авијацију у Малију Иса Сали Маига рекао је да је у току потрага за несталим авионом.

Срушени авион припадао Реалу

Авион Ер Алжира који је јутрос нестао са радара припадао је у периоду од 2007. до 2009. шпанском фудбалском клубу мадриском Реалу, пренела је "Марка".

Како наводи шпански лист, авион је био у приватном власништву "краљевског клуба:" док није продат алжирској авио компанији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана