Zvaničnici položili vijence

Srna
Zvaničnici položili vijence

Donja Gradina - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić zajedno su danas položili vijence na Grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina, u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kao i delegacije Vlade Republike Srpke, Vijeća naroda Republike Srpske i Paralamentarne skupštine BiH.

Na Grobnom polju “Topole” koje se sastoji od 41 masove grobice, vijence su položili i izaslanik predsjednika Srbije Oliver Antić, potpredsjednik Skupštine Srbije Igor Bečić, kao i delegacije preživjelih jasenovačkih logoraša Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske.

Vijence su položile i delegacije Države Izrael, generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić, te ambasadori u BiH Srbije Stanimir Vukićević, Ruske Federacije Petar Ivancov, Velike Britanije Najdžel Kejsi, SAD Morin Elizabet Kormak, te predstavnici ambasada Rumunije, Mađarske, Slovačke i Holandije, kao i otpravnici poslova ambasada Italije i Crne Gore u BiH.

 Vijence su položili i predstavnici Misije OEBS-a, te Kancelarije OHR-a i Kancelarije EU u Banjaluci.

Na Grobnom polju “Topole” vijence su položili predstavnici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, delegacija grada Modina iz Izraela i grada Banjaluka, te opštine Kozarska Dubica.

Zajednički vijenac položile su delegacije Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske,   SUBNOR-a,   Saveza logoraša Republike Srpske, te Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Vijence je položila i delegacije Oružanih snaga /OS/ BiH i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka OS BiH,  Jevreja iz BiH i Roma iz Srpske i Srbije, kao i brojne druge delegacije i pojedinci.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana