Zvaničnici na dvije stolice

V. K.
Zvaničnici na dvije stolice

Sarajevo - Iako su od potvrđivanja rezultata opštih izbora prošla tri mjeseca, pojedini zvaničnici iz prošlog saziva još čekaju nasljednike u ministarskim foteljama na nivou BiH i FBiH, a u međuvremenu su uveliko zasjeli u nove.

Na nivou BiH konstituisan je novi saziv Parlamenta, ali ne i Savjeta ministara. Tako mnogi još aktuelni ministri, koji su nakon opštih izbora glasovima birača dobili nove pozicije kao delegati i poslanici, imaju duple funkcije. Vjekoslav Bevanda je još aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara, a već je preuzeo i dužnost poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta, u kojem je dobio i mjesto predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet. Dupli posao obavlja i Nikola Špirić, koji još nije okončao mandat ministra finansija i trezora, a izabran je za poslanika u Parlamentu BiH, gdje je takođe dobio zaduženja u novoformiranim komisijama. Na dvije stolice sjede i Bariša Čolak i Sredoje Nović, koji su izabrani za delegate u novog sazivu Doma naroda Parlamenta. Čolak je i dalje ministar pravde, a Nović ministar civilnih poslova.

Ista situacija je u FBiH, gdje oko trećine članova još aktuelne Vlade obavlja i funkcije poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta čekajući izbor svojih nasljednika. U poslaničke klupe su zasjeli premijer FBiH Nermin Nikšić i ministri saobraćaja i veza Enver Bijedić, nauke i obrazovanja Damir Mašić, kulture i sporta Salmir Kaplan i boračka pitanja Zukan Helez.

SDA je u decembru prošle godine za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH predložila Denisa Zvizdića, ali on još čeka imenovanje i do tada je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana