Zvaničnici iz Republike Srpske traže da Kavazović odbaci jezik mržnje

Srna
Zvaničnici iz Republike Srpske traže da Kavazović odbaci jezik mržnje

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je istup poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića skandalozan, ali i iznenađujući jer odudara od njegovih ranijih pomirljivih izjava i korektnih postupaka.

"Nakon niza konkretnih dokaza da je život Srba i Bošnjaka krenuo uzlaznom putanjom, da se povjerenje među ljude ponovo vraća, imamo jednu uvredljivu izjavu najvišeg muslimanskog duhovnog autoriteta. Reis Kavazović je ovom izjavom štetu nanio Islamskoj zajednici i sebi lično. Zvao on nas Srbima ili nekako drugačije, mi ćemo ove godine podržati jednog kandidata u Srebrenici, ali ne da bi služio interesima jednog naroda, već cijele Srebrenice, koja je već previše stradala i patila", naglasio je Dodik.


Na pitanje Srne da prokomentariše Kavazovićev istup na nedavno održanom skupu Bošnjaka u Švajcarskoj u kojem je pripadnike srpskog naroda nazvao "vlasima", a za BiH rekao da je "zemlja muslimana", Dodik je naveo da bi Kavazoviću poručio da ovo nije zemlja muslimana i da nema potrebe da se protiv Srba bore grobovima, ali ima potrebe da shvati da bi korisno bilo da se i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i svi koji žive u BiH bore, ne jedni protiv drugih, već svi protiv nezaposlenosti, lošeg načina života, protiv predrasuda i isključivosti.

"Reisa Kavazovića pozivam da odbaci jezik mržnje i retoriku svog prethodnika, koga smo upamtili kao vodećeg bošnjačkog političara, i da kao duhovni vođa svog naroda učini sve da nam budućnost bude bolja od prošlosti i sadašnjosti", istakao je predsjednik Srpske.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na nedavno održanom skupu u Švajcarskoj pripadnike srpskog naroda nazvao je "vlasima". On je pozvao Bošnjake da se registruju i na narednim lokalnim izborima u BiH glasaju u Srebrenici, te da ne dopuste da, kako je rekao, vlah vlada u Srebrenici.

Ivanić: Kavazovićeva izjava pokazuje da moramo čuvati

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić osudio je danas izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da "ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice" ističući da to pokazuje Srbima koliko treba da čuvaju Republiku Srpsku i svoj dio u institucijama BiH.
"Izjava je za apsolutnu osudu i ona je u kontekstu prevelikog uključivanja vjerskih lidera u politiku i to na vrlo pogrešan način", rekao je Ivanić za Srnu.

Prema njegovim riječima, Kavazović je svojom izjavom podijelio i dalje udaljio Bošnjake od Srba i uvrijedio Srbe.

"Ova izjava će imati možda i teže posljedice od onoga što je učinio biskup Komarica", ocijeno je Ivanić.

On ne vidi način kako se Kavazović može izviniti za izrečeno, jer nije napravio grešku, nego je to rekao uvjeren da šira javnost neće čuti šta stvarno misli.

"A to šta stvarno misli je katastrofa za BiH i zato se takve izjave u potpunosti moraju osuditi", rekao je Ivanić i izrazio nadu da će Kavazovićevu izjavu osuditi i javnost u Sarajevu, a ne samo srpski predstavnici.

Bez osude javnosti u Sarajevu, istakao je Ivanić, to će značiti da se radi o jednom dominantnom pogledu na Srbe u BiH, što bi bila potpuna katastrofa.

"I to samo nama pokazuje koliko u suštini svi moramo čuvati Republiku Srpsku, a institucije BiH ne dati nikome drugom, nego čuvati svoj dio do kraja", poručio je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana