Зупца прогласили кривим прије пресуде

Ж. Д.
Зупца прогласили кривим прије пресуде

Сарајево - Уставни суд БиХ јуче је дјелимично усвојио апелацију директора Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ Горана Зупца и утврдио да су изјавама одређених званичника прекршена његова људска права.

- Апелација коју је Зубац поднио односи се на изјаве високих функционера који су га прогласили кривим и прије него што је судски поступак против њега почео. У првом реду то су изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, посланика СДА у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића и директора Федералне управе полиције Драгана Лукача и још неких који су Зупца прогласили кривим - казао је Зупчев адвокат Драгиша Јокић.

Уставни суд је утврдио да је у овом случају прекршено право на претпоставку невиности и да је изјавама прејудицирана одлука надлежне правосудне институције.

- Уставни суд сматра да су званичници приликом давања изјава, требали да поступају с посебним опрезом при избору ријечи за описивање апелантове кривичне одговорности. С обзиром на садржај њихових изјава, Уставни суд БиХ сматра да су такве изјаве охрабриле јавност да вјерује да је апелант крив и прије него што је у складу са законом доказана његова кривица, те да је усљед таквих изјава повријеђено апелантово право сходно одредбама Европске конвенције - истакли су у Уставном суду.

Зупцу се суди због тога што током протеста у Сарајеву 7. фебруара током којих је запаљена зграда Предсједништва БиХ није ангажовао специјалну јединицу SIPA, иако то није ни тражило Тужилаштво БиХ које једино има надлежност да поднесе такав захтјев. На јучерашњем рочишту у Суду БиХ није се појавио свједок Тужилаштва БиХ Февзија Хајдарагић, па је наставак суђења заказан за 22. јануар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана