Жунић: Повећањем плата Влада показује да цијени полицајце

Срна
Жунић: Повећањем плата Влада показује да цијени полицајце

Бањалука - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да је важно да се повећавањем плате припадницима Министарства унутрашњих послова шаље порука Владе Републике Српске и ресорног министарства да се полицајци цијене и поштују.

Жунић је рекао да ће СНСД гласати за Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске који прописује да полицијским службеницима са средњом и вишом стручном спремом припада додатна накнада у износу од 10 одсто просјечне плате у МУП-у, остварене у протеклом мјесецу.

“Полицајци нису добро плаћени у односу на окружење и радићемо на томе да им додатно повећамо плате и да се за њих учини још више. Можда и да се покрене линија у Инвестиционо-развојној банци да им се дају погодности, на примјер, за куповину станова по повољнијим каматама”, рекао је Жунић током посланичке расправе у Народној скупштини о приједлогу овог закона.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић предложио је ресорном министарству да се од криминалаца одузимају возила коришћена у извршењу тешких кривичних дјела, што би било мотивишуће полицајцима да се баве својим послом.

Он је упозорио да знатан дио полицајаца има скромне плате, док неки међу њима, како тврди, имају огромну имовину.

“Из МУП-а треба одстранити људе недостојне свог посла”, поручио је Вукановић.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је та странка предложила закључак према коме би Народна скупштина задужила Владу да у скупштинску процедуру упути измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању с циљем побољшања услова за пензионисане раднике МУП-а тако да им се за пензиони основ узима пет година стажа са највећом основицом.

Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић рекао је да су полицајци, али и други радници са средњом стручном спремом, доста потцијењени.

“Повећање од 10 одсто је примјерено могућностима из буџета, али није довољно. Подржаћемо овај закон”, рекао је Чавић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана