Žunić: Mehanizam koordinacije po dogovoru Bošnjaka i Hrvata

Srna
Žunić: Mehanizam koordinacije po dogovoru Bošnjaka i Hrvata

Banjaluka - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić ocijenio je da su srpski ministri u Savjetu ministara BiH prilikom usvajanja mehanizma koordinacije samo prihvatili neki gotov koncept nakon što su se dogovorile hrvatska i bošnjačka strana.

"Moje i mišljenje SNSD-a jeste da je trebalo da objasne zašto se usaglašavanje odvijale samo između bošnjačkih i hrvatskih ministara, dok su srpski ministri ostali izvan tih razgovora", rekao je Srni Žunić, upitavši zašto su dozvolili da interese Republike Srpske u tim razgovorima zastupa Denis Zvizdić, odnosno SDA, a svi dobro znaju kakav je stav SDA o ulozi entiteta u BiH.


Prema njegovim riječima, ako su se hrvatski ministri borili za poziciju kantona, a bošnjački za poziciju nivoa BiH, zašto se ministri iz reda srpskog naroda nisu borili za poziciju entiteta, odnosno Republike Srpske, već su sve prepustili u Zvizidićeve ruke.

"Ako je taj mehanizam koordinacije koji je usvojio Savjet ministara BiH dobar za Republiku Srpsku, kako to tvrdi opozicija, zašto su ga onda usvojili u žsarajevskoj ilegaliž i zašto su ga držali u tajnosti 15 dana", rekao je Žunić.

On je upitao i zašto se srpski ministri u Savjetu ministara BiH nisu pohvalili nakon usvajanja mehanizma koordinacije, ako je dobar, i objasnili šta je tu dobro i koja on to sadrži dobra rješenja za Srpsku.

"I konačno, postavlja se pitanje zašto su se uopšte upuštali u takvu stvar, definisali neki novi model koordinacije, a da nisu obavijestili institucije Republike Srpske i tražili njihovo mišljenje, znajući da su one te koje će sprovoditi evropske obaveze u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima", naglasio je Žunić.

On je istakao da su, uprkos tome, odlučili da po ko zna koji put odlučuju o važnom pitanju odnosno da ignorišu institucije Republike Srpske i da zanemare činjenicu da su Vlada i Narodna skupština ranije usvojili sasvim drugačiji model koordinacije.

"Na kraju, postavlja se pitanje kako su ministri iz Republike Srpske, koji sjede u Savjetu ministara BiH, mogli tako nešto prihvatiti, a da ne konsultuju vlasti Republike Srpske", zaključio je Žunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana