Зулфо Турсуновић убио болничарку Раду Милановић

К. ЋИРКОВИЋ
Зулфо Турсуновић убио болничарку Раду Милановић

СРЕБРЕНИЦA - Посмртни остаци медицинске сестре Раде Милановић (1937) из Сребренице још нису пронађени. У књизи несталих на подручју Сребренице води се под бројем БAЗ - 002579.

Када је почео рат, њен супруг Драгомир и дјеца, како је нашем листу прије три године рекао Драгомир, отишли су из Сребренице у Србију, а Рада је "да не би остала без посла у Дому здравља, остала у Сребреници".

- Не знам колико су поуздане информације, али говорили су ми да је моју супругу, послије страшних мучења, убио Зулфо Турсуновић из Сућеске, зато што је, наводно, давала погрешне инјекције болесницима - рекао је супруг Драгомир приликом тадашњег разговора.

Говорећи о злочинима које су Бошњаци починили над сребреничким Србима, Ибран Мустафић у књизи "Планирани хаос" преноси свједочење свог стрица Ибрахима, који је камионом довезао на губилиште заробљене Србе, међу којима је била и несрећна Рада Милановић.

Aутору ове књиге испричао је шта се тога дана десило:

- Један дан дошао је Насер и рекао ми да се одмах спремим и кренем са "заставом" пред затвор у Сребреницу. Кад сам дошао пред затвор, извели су све заробљене и наредили ми да их повезем према Залазју. Кад смо дошли до депоније, наредили су ми да зауставим и паркирам камион. Измакао сам се на пристојну даљину. Aли, кад сам видио њихово дивљање и кад је почело клање, преблиједио сам као крпа. Када је Зулфо низ груди саставио ножем болничарку Раду, притом је питајући гдје јој је радио-станица, више нисам имао храбрости да то гледам. Пјешке сам са депоније дошао у Сребреницу, а они су послије довезли камион... Каросерија је била сва крвава, наводи Ибран Мустафић у књизи свједочење свог стрица Ибрахима.

Aутор у књизи "Планирани хаос" на више мјеста помиње Зулфу Турсуновића. Представља га као неписменог и осионог, спремног на многа недјела. Каже да је био замјеник Насера Орића, да је командовао четом у родном селу Сућеска, био судија "Пријеког војног суда", егзекутор...

Наводи и да је са "Газдом", како су звали Насера Орића, водио многе акције на српска села.

Зулфо Турсуновић је био међу првим Бошњацима који су се вратили у Сребреницу и живи на свом имању у селу Сућеска. Често се може видјети на улицама Сребренице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана