Zubac ostaje direktor sa punim ovlašćenjima

Željka Domazet
Zubac ostaje direktor sa punim ovlašćenjima

Sarajevo - Goran Zubac je direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u punom ovlašćenju, Nezavisni odbor Parlamenta BiH nema nikakve primjedbe na njegov rad i tu je potpuno čista i jasna situacija, izjavio je juče (utorak) predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić.

Nezavisni odbor tokom jučerašnjeg (utorak) zasjedanja nije postigao saglasnost da razmatra zahtjev za suspenziju Zupca niti rješenje zamjenika ministra bezbjednosti Mladena Ćavara, kojim je prvom čovjeku SIPA zabranjen pristup tajnim podacima. Zahtjev za suspenziju i zabrana pristupa tajnim informacijama uslijedili su nakon što je protiv Zupca podignuta optužnica koja ga tereti za nesavjestan rad u službi. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH tokom februarskih nasilnih demonstracija u Sarajevu. Zupcu je na teret stavljeno da nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA. Angažman specijalaca može da zatraži jedino Tužilaštvo BiH, ali takav zahtjev tada nije upućen SIPA. Zbog podizanja optužnice bošnjačke političke stranke i članovi Nezavisnog odbora vrše pritisak kako bi Zubac bio smijenjen ili suspendovan iako to zakon propisuje samo u slučaju kada je donesena pravosnažna osuđujuća presuda.

- Što se tiče inicijative zamjenika ministra bezbjednosti, ona će biti razmotrena onog momenta kada Nezavisni odbor bude imao sedam glasova za razmatranje te inicijative - rekao je Krunić.

On kaže da zabranom pristupa tajnim podacima nije doveden u pitanje rad SIPA.

- Mi se ne bavimo pitanjem eventualnog oduzimanja pristupa tajnim podacima jer to nije naša nadležnost kao ni to što se vodi postupak protiv njega u pravosudnim institucijama - kazao je Krunić.

On je rekao da će Nezavisni odbor uputiti hitan zahtjev ustavnopravnim komisijama oba doma Parlamenta BiH jer imaju problem pravne prirode da različiti organi koji su umiješani u ovaj slučaj propise tumače na različite načine.

Ćavar je rekao da je Nezavisnom odboru poslao informaciju koju je dobio od Tužilaštva BiH, u kojoj je navedeno da je protiv Zupca podignuta i potvrđena optužnica.

- Nezavisni odbor je morao postupiti po tom dopisu, ali ga nije uvrstio u dnevni red - rekao je Ćavar.

On kaže da Zupcu na osnovu rješenja koje je donio prestaje pristup tajnim podacima.

- Posao se, međutim, može organizovati i mogu se sprovoditi sve istrage jer veći broj ljudi u SIPA ima dozvolu za pristup svim nivoima tajnosti podataka - rekao je Ćavar.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su dobili Ćavarovo rješenje.

- Tužilaštvo BiH će u narednom periodu korespondenciju koja se odnosi na pristup tajnim podacima realizovati isključivo sa zamjenikom direktora SIPA Đurom Kneževićem - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sjednici Nezavisnog odbora kratko je prisustvovao i Zubac, a u njegovoj pratnji bili su zamjenik i pomoćnik direktora SIPA Đuro Knežević i Anđelko Hrgić. Zubac nije želio da daje izjave, a iz SIPA je saopšteno da on nastavlja da obavlja poslove i zadatke iz svoje nadležnosti i rukovodi Agencijom u punom kapacitetu i bez ikakvih ograničenja.

- Analizom rješenja o privremenom onemogućavanju pristupa tajnim podacima direktoru SIPA uočen je niz povreda prilikom njegovog donošenja. One se ogledaju prvenstveno u pogrešnoj primjeni materijalnog prava i pogrešnom utvrđivanju činjeničnog stanja, te činjenici da zamjenik ministra bezbjednosti BiH ne razlikuje proceduru u vezi sa krivičnim postupkom od procedure bezbjednosnog provjeravanja - naveli su u SIPA i dodali da će zbog toga uputiti žalbu.

Napadi na Zupca ne prestaju od kada su pripadnici SIPA uhapsili visokog funkcionera SDA i poslanika te stranke u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad Srbima i da je odgovoran za skrivanje ogromne količine naoružanja i municije na području Tešnja, u kojem je rođen. U zaštitu Mehmedovića stalo je Tužilaštvo BiH koje ga je, uprkos obimnoj dokumentaciji i dokazima koje im je dostavila SIPA, nekoliko časova nakon hapšenja pustilo na slobodu.

Mehmedović je u utorak izjavio da će Nezavisni odbor krivično odgovarati zato što nije smijenio Zupca.

- Protiv njega je podignuta optužnica i kao takav prema zakonskim propisima ne bi smio da bude na čelu ove institucije. Ne samo da je Nezavisni odbor prekršio zakon, već je doveo u pitanje bezbjednosni sistem BiH. Očigledno je da se Nezavisni odbor stavio u njegovu političku zaštitu i neko će zbog toga morati snositi odgovornost - kazao je Mehmedović.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je da ataci na Zupca bez sumnje imaju cilj da bude onemogućeno djelovanje i nesmetan rad ključne agencije za otkrivanje najtežih krivičnih djela.

- Zubac je, bez obzira na stalne pritiske i osporavanja, izuzetno radio svoj posao. To što je protiv njega podignuta optužnica ne znači da je kriv. Očigledno je da oni čije djelovanje nije u skladu sa zakonom žele da stave SIPA van funkcije. To bi se moglo reći za Mehmedovića i njemu slične - kaže Prodanović.

RS mora reagovati

Lazar Prodanović kaže da bošnjački političari na svaki način nastoje da uklone jedinog predstavnika RS na čelu neke bezbjednosne institucije na nivou BiH.

- Vlasti RS i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama moraju hitno zahtijevati da se zaustavi hajka na Gorana Zupca - kazao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana