Žrtvi silovanja u Konjicu nuđen novac da ne bude svjedok

Željka Domazet
Žrtvi silovanja u Konjicu nuđen novac da ne bude svjedok

Sarajevo - Tri svjedoka u procesu protiv 13 nekadašnjih pripadnika Armije i MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane u Konjicu osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti nad više desetina Srba u toj opštini, tražili su zbog pritisaka da svjedoče pod zaštitom, a jedna od žrtava silovanja rekla je da joj putem posrednika nuđen novac da bi odustala od svjedočenja.

Pritiske na svjedoke, koji su u posljednje vrijeme eskalirali i ozbiljno doveli u pitanje ishod suđenja za ratne zločine,

otkrio je tužilac u ovom slučaju Stanko Blagić na ročištu za određivanje pritvora za 13 osumnjičenih održanom u Sudu BiH. Istakao je da mu se svjedokinja žalila da je na nju vršen pritisak i da su pokušali da je podmite da ne bi teretila silovatelja.

Pritisak na svjedoke indirektno je potvrdio i Sud BiH, koji je u obrazloženju odluke da za deset od 13 uhapšenih bude određen pritvor, naveo da se u ovom slučaju samo pritvorom može onemogućiti kontaktiranje osumnjičenih sa saslušanim i potencijalnim svjedocima, a svjedocima da neometano daju izjavu u istražnom postupku. Blagić je jednomjesečni pritvor zatražio upravo zbog osnovane sumnje da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati tok istrage i krivični postupak i uticati na svjedoke koji su već dali iskaz, saučesnike i prikrivače, ali i zbog uznemiravanja javnosti.

Sud je odredio pritvor do 4. januara ratnom zamjeniku komandira policijske stanice Konjic Šefiku Nikšiću, stražaru u logoru „Čelebići“ Almiru Padaloviću, komandantu diverzantsko izviđačke jedinice Armije RBiH „Akrepi“ Mitku Pirkiću i još sedmorici osumnjičenih, Sead Jusufbegović je pušten da se brani sa slobode, dok za Safaudina Ćosića i Muhameda Cakića sud nije našao postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im Tužilaštvo stavlja na teret.

U Tužilaštvu BiH nisu odgovorili na pitanje šta su preduzeli u vezi sa tvrdnjama svjedokinje, a predstavnici institucija i organizacija u RS koje se bave pitanjem ratnih zločina i pravnici upozoravaju da je krajnje vrijeme da se institucije suoče sa problemom pritisaka i podmićivanja svjedoka koji su učestali u procesima nekadašnjim pripadnicima Armije RBiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da bi bilo suludo da nije određen pritvor da bi koliko-toliko bio umanjen uticaj na svjedoke.

- Sud i Tužilaštvo BiH moraju da se pozabave slučajevima mijenjanja iskaza svjedoka i pritisaka na njih. Svjedoci sve češće odustaju od svjedočenja ili mijenjaju iskaze. Davanje lažnog iskaza je krivično djelo za koje se odgovara kao i podmićivanje. Sudije su bježale od određivanja pritvora pravdajući to činjenicom da je od rata prošlo više od 20 godina, ali je došlo do problema. Najdrastičniji primjer je više u uticaju na svjedoke u procesu protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića - naglasio je Kojić.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković-Rajilić kaže da ne vjeruje ni Sudu ni Tužilaštvu BiH.

- Pravdu ćemo imati kada budemo vidjeli presude i svjedoke koji ne mijenjaju iskaze i koji svjedoče, a da ih niko ne uznemirava - konstatovala je Živković-Rajilić i dodala da će sve u vezi sa ovim slučajem pokazati tokom suđenja.

Advokat Miodrag Stojanović upozorava da je u posljednje vrijeme bilo previše slučajeva u kojima je vršen pritisak na svjedoke zbog čega su oni ili odustajali od svjedočenja ili pod pritiskom mijenjali iskaz.

- Ako je Sud BiH zaista odredio pritvor da bi spriječio uticaj na svjedoke, tu praksu pozdravljam i podržavam i ona predstavlja pozitivan pomak - rekao je Stojanović.

Advokat Milan Romanić kaže da je Sud BiH na početku rada osumnjičenima i optuženima uglavnom određivao pritvor, ali da se to kasnije svodilo samo na rijetke slučajeve.

- Ako osumnjičeni i njima bliski ljudi vrše uticaj na svjedoke mjere pritvora su neophodne da bi svjedoci bili zaštićeni i mogli da svjedoče bez straha. Postoji Zakon za zaštitu svjedoka, ali kod nas su zakoni rastegljivi i tumače se različito. Da bi pravda bila zadovoljena svjedoci moraju biti zaštićeni i da svjedoče bez straha - rekao je Romanić.

Osumnjičene su u ponedjeljak uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH zbog zločina počinjenih u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Zločini uključuju ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progon.

Strah

Tužilac Stanko Blagić je istakao je da su se mnogi od svjedoka koji su u ratu bili očevici zločina plašili osumnjičenog Šefika Nikšića.

- Iako se nisu slagali sa onim što je radio nisu smjeli reagovati jer su se plašili za bezbjednost - rekao je Blagić.

Uhapšeni kojima je određen pritvor

Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Ismet Hebibović, Almir Padalović, Senadin Čibo, Agan Ramić

Uhapšeni koji su pušteni na slobodu

Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Sead Jusufbegović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana