Зовко: Кад би се Додик сложио са свиме што Сарајево жели Хрвата не би било

HMS
Зовко: Кад би се Додик сложио са свиме што Сарајево жели Хрвата не би било

Хрвати би нестали као политички фактор у Босни и Херцеговини да Хрватска није чланица Еуропске уније, а хрватски посланици у Еуропском парламенту су значајно оснажили позицију босанскохерцеговачких Хрвата, устврдила је хрватска еврозаступница Жељана Зовко пред завршетак мандата у Европском парламенту.

У садашњем сазиву Европског парламента Зовко је била замјенска чланица у Одбору за иностране послове и чланица Изасланства за односе с БиХ, те оцјењује како су “хрватски посланици значајно утицали на политику Европске уније према БиХ” и да су својим дјеловањем “увелике ојачали положај Хрвата у Босни и Херцеговини”.

“Атмосфера се у самој Босни и Херцеговини знатно промијенила, олакшан је дијалог. Хрвати су требали потпуно нестати као политички фактор”, тумачи Зовко и додаје да је у посљедњих 20 година промјенама изборног закона и Устава те “криминализацијом политичког водства Хрвата, дошло до тога да се у преговорима о будућности БиХ уважавају само Сарајево и Бањалука”.

“Замислите ситуацију да Хрватска није била у ЕУ-у. Ми бисмо сада, поред Жељка Комшића, имали оформљену власт Бошњака. Вјерујте ми нитко више политички значајан доље не би остао, нити би се итко више бавио политиком”, напомиње Зовко.

“Сада се, ипак, преко хрватских полсаника, преко нашег премијера, итекако узима у обзир хрватски глас”, истиче европарламентарка.

БиХ у “замрзнутом миру”

Подсјетила је на случај из 2000., када су у формирању Алијансе за промјене, судјеловали СНСД и СДА те су избацили Хрвате из власти.

“Тада су Хрвати научили једну тешку лекцију. Кад се Бошњаци и Срби сложе, њих нема”, каже Зовко.

Зато Хрвати настоје очувати равнотежу и сурађују са Србима, јер Срби, због демографских трендова, схваћају да би након Хрвата њима била укинута конститутивност, каже Зовко и додаје да у БиХ не постоје искрена савезништва него “стратешки партнери”.

“Бошњаци праве своју власт, Хрвати своју, Срби своју. Тамо нема љубави. Тамо нитко никога не воли. Нема идеолошких подударања, то је стање замрзнутог мира”, устврдила је Зовко. “Загреб то тешко разумије јер се Хрватска, као чланица ЕУ-а и НАТО-а, осјећа сигурна”.

“Ви сте доле у константном рату. И нормално да у рату морате тражити непријатеља вашег непријатеља да би сте преживјели. Додик својим ставом на неки начин помаже Хрватима, јер у случају да се сложе са свиме што Сарајево жели Хрвата не би било”, објашњава Зовко.

Ширење ЕУ-а на југоисточну Европу интерес Хрватске

Проширење ЕУ-а је у интересу Хрватске јер “нема мира и сигурности у југоисточној Европи, уколико не дође до проширења”, наглашава Зовко но додаје да је измјена Изборног закона услов без којег БиХ не може наставити европски пут.

Међународна заједница у Босни и Херцеговини подупире “грађанске опције које уствари не постоје, а Сарајево је једноетнички град”, тврди еурозаступница.

Ако не дође до проширења БиХ се препушта утицају земаља попут Турске, Саудијске Арабије и Русије упозорава Зовко и истиче да је Хрватска “најзаинтересиранија да се БиХ што више приближи Европској унији како би се одмакнула од тих утицаја”.

Могућа ситуација у којој би се турски предсједник Ердоган и предсједник Србије Вучић договорили и створили савез Бошњака и Срба о чему се у Загребу “врло ријетко промишља”, оцјењује Зовко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана