Zovko: BiH nije i neće biti građanska država

Srna
Zovko: BiH nije i neće biti građanska država

Mostar - Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH Ljiljana Zovko /HDZ/ izjavila je Srni da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH postavljene kao privremeno rješenje, a ne da čuvaju građanski sistem, jer BiH nije i neće biti građanska država.

Zovko je ocijenila neodgovornim stav poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića da "strane sudije iz Ustavnog suda BiH mogu otići tek kada se u potpunosti vrati princip uređenja BiH kao građanske republike, po sistemu 'jedan čovjek - jedan glas'".

Reagujući na nedavnu najavu lidera SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića da će ove dvije stranke zajedno predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH, te da će raditi na tome da strane sudije napuste ovu pravosudnu instituciju, Mehmedović je na svom "Fejsbuk" profilu još optužio predsjednike ove dvije stranke Milorada Dodika i Dragana Čovića da proizvode "ukrajinski scenario".

Zovko je upozorila da su takve izjave vruće teme za BiH ovakvu kakva jeste.

"Praviti poređenja sa Ukrajinom su ratnohuškačke izjave i teme. Ratom se ništa ne može postići, već samo dogovorom i međusobnim uvažavanjem. Svima nam je jasno da BiH nije, niti će ikad biti građanska. U ovim uslovima u kojima živimo to je samo podizanje tenzija", poručila je Zovko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana