Zoran Lukić, kandidat SP-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka: Već imam spremne strane investitore

PR
Zoran Lukić, kandidat SP-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka: Već imam spremne strane investitore

Ekonomista prof. dr Zoran Lukić, kandidat Socijalističke partije za odbornika u Skupštini grada Banjaluka, pun je optimizma i ubijeđen da će zahvaljujući svojim vezama u zemljama Evropske unije vrlo brzo u Banjaluku dovesti strane investitore iz raznih oblasti privređivanja.

* Koji su razlozi Vašeg kandidovanja na listu odbornika SP-a?

LUKIĆ: Osnovni razlog mog kandidovanja je u stvarnoj potrebi, a i mom shvatanju, da se moraju promijeniti određeni principi i načini funkcionisanja institucija sistema. Moja lična iskustva, kao i drugi primjeri, u realizaciji pojedinih investicionih projekata pokazuju da postoji niz prepreka i nedosljednosti koje, u suštini, onemogućavaju njihovu realizaciju. Pored toga, smatrao sam da pojedinci koji u određenoj mjeri mogu doprinijeti rješavanju određenih aktivnosti i razvoju, ipak treba da se angažuju i na ovaj način. U okviru predmeta koji su moja uža naučna oblast, postoji jedna oblast koja govori o društvenoj odgovornosti pojedinaca, menadžera, preduzeća, ali i javnih ličnosti. Istovremeno, na ovaj korak podstakli su me i moji saradnici i članovi tima.

* Spominjete određene prepreke. Koje su to prepreke i da li se one mogu prevazići?

LUKIĆ: Realizacija većeg broja aktivnosti u Republici Srpskoj je izložena mnogobrojnim uticajima različitih faktora, ne samo u privredi ili investicijama. Svi smo svjedoci kada treba da obavimo obične građanske dužnosti da nailazimo na različite prepreke. Nerješavanje naših zahtjeva u administraciji, stalna čekanja u gotovo svim institucijama sistema, sporost ili nedosljednost u rješavanju pojedinih zahtjeva građana. U privrednim ili investicionim aktivnostima u našoj opštini, takođe, imamo iste ili slične probleme. Preduga tranzicija u kojoj se nalazimo samo doprinosi usložnjavanju ovih problema. Povećanje broja radnika, uvođenje informacionih sistema, do sada su uticali samo na povećanje stepena birokratije i produžavanje određenih rokova. Ključni uzroci problema mogu se identifikovati kao neusaglašenost propisa koji regulišu određene oblasti rada i poslovanja, nestručnost radnika koji obavljaju te poslove, dupliranje nadležnosti  više organizacionih jedinica zaduženih za realizaciju za određene aktivnosti, i na kraju sve to utiče na čarobne riječi: birokratija i "vaš predmet je u proceduri". U privrednim i investicionim aktivnostima ovi problemi su još složeniji i teži, sa dalekosežnim posljedicama po naše stanovnike. Zaostali metodi rada i menadžmenta naših institucija i preduzeća predstavljaju ključnu prepreku za brže, operativnije i kvalitetnije aktivnosti.

* Kakav Vi imate pogled na rješenje ovih problema?

LUKIĆ: Razmišljanja i vizija mojih saradnika i moja je da realno postoje rješenja za gotovo sve probleme o kojima pričamo, samo je potrebno angažovati stručne ljude na pojedine pozicije, primjenjivati savremena rješenja iz organizacije funkcionisanja opštine Banjaluka i, koristeći poslovne veze pojedinih funkcionera, ostvariti komunikaciju sa sličnim gradovima i preduzećima koja su zainteresovana za saradnju i investiranje u naša preduzeća ili ustanove. To je jedan od strateških razloga i mog prijavljivanja kao kandidata za odbornika, jer moramo znati da je Skupština grada mjesto na kojem se donose sve odluke bitne za funkcionisanje grada, ali i za promjene koje je neophodno izvršiti. Takođe je to i mjesto sa kojeg se mogu inicirati i promjene određenih propisa u Narodnoj skupštini RS koje omogućavaju efikasniji način rada. Smatram da iskustvo mojih saradnika, poslovnih partnera, a i moje, upravo treba da doprinesu ovim promjenama. Ovdje ću spomenuti samo neke aktivnosti iz domena reorganizacije rada opštine Banjaluka kao što je jačanje značaja mjesnih zajednica, veći stepen decentralizacije obavljanja određenih poslova za građane - izdavanje dokumenata i rješavanje određenih podnesaka na nivou MZ, kao i primjena savremenih informacionih tehnologija u rješavanju pojedinih zahtjeva naših građana, i istovremeno određivanje konkretnih nosilaca određenih aktivnosti. Savremeni svijet odavno primjenjuje projektni sistem organizacije, gdje se tačno znaju konkretni nosioci, rokovi izvršavanja i troškovi svake aktivnosti.

* Stalno se govori o višku radnika u administraciji, a Vaši prijedlozi doveli bi do dodatnog povećanja nezaposlenosti i otpuštanja?

LUKIĆ: Neke od navedenih aktivnosti mogu se odmah realizovati, a za neke je potreban duži vremenski rok. Moja razmišljanja vezana za radnike i potreban broj izvršilaca idu u drugom pravcu. Najčešće kažem da nema viška radnika, nego da je manjak poslova. Dobri i kvalifikovani radnici nemaju taj problem. Jedno od mojih rješenja je i osnivanje opštinskih ili državnih preduzeća iz strateški značajnih djelatnosti u koja bi sami radnici tražili da pređu. U suštini rješenje (ne)(pre)zaposlenosti je u investicijama, odnosno otvaranju novih radnih mjesta u proizvodnim preduzećima, razvoju sela i različitih oblika poljoprivredne proizvodnje i prerade, razvoju turizma, za šta u gradu Banjaluka postoje odlični uslovi.

* I Vi, kao i drugi, spominjete investicije i zapošljavanje. Na koji način je moguće ostvariti te ciljeve?

LUKIĆ: U potpunosti je jasno da je jedan od najboljih "mamaca" za glasače, investicije, zapošljavanje, sport, mladi i sl. Ono šta ja želim reći i naglasiti je da je samo razvoj ekonomije i stvaranje nove vrijednosti osnov i za razvoj drugih oblasti u koje se mora samo ulagati kao što je sport, posebno amaterski, kultura, školovanje mladih i stručnjaka. Moje dosadašnje aktivnosti u (ne)realizaciji investicija su jedan od mojih motiva za kandidovanje, ali i garancija da će se većina investicija i realizovati, ukoliko se meni ukaže povjerenje i nađem se na mjestu odbornika, gdje ću aktivno sprovoditi ono o čemu sam i govorio. Moje poslovne veze i moji partneri, od kojih je većina iz Republike Italije, od kojih ističem Lučiona Šipionea, advokata iz Rima, gradonačelnika grada Trsta Roberta Dipjaća, Renca Live, predsjednika stalne komisije pokrajine Friuli, Venecija, Đuli, i drugih, su i u prethodnom periodu omogućili da dovedem veći broj investitora, posebno vezanih za infrastrukturne probleme grada Banjaluka. Učinjeno je i do sada dosta aktivnosti za realizaciju određenih problema vezanih za "Vodovod" a.d. Banjaluka, gdje postoji i prijedlog memoranduma za saradnju, investitor za "Toplanu" a.d, investitori zainteresovani za rješavanje problema deponije komunalnog otpada. Za poslovnu saradnju zainteresovan je i vodovod iz regije Pulja, kao i sam gradonačelnik Trsta, koji će na moj poziv i doći u radnu posjetu u Banjaluku, a sa kim sam i dogovorio određenu saradnju s ciljem transfera njihovih znanja, tehnologija, ali i finansijskog učešća u realizaciji nekih projekata. Određeni projekti koje sam naveo moći će se lakše realizovati kada nova skupštinska vlast, u kojoj se nadam da ću i ja učestvovati, realizuje navedene aktivnosti i omogući efikasno investiranje. Pored navedenog, organizujem i dolazak, u novembru, investicione grupacije FINEST, koja je spremna, uz moju saradnju, da investira u naša preduzeća.

Jake veze sa ino-kompanijama

Zoran Lukić rođen je 1963. godine u Banjaluci. Nakon završene osnovne škole i gimnazije, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci 1986. godine u rekordnom roku, sa visokim prosjekom.

Iste godine započeo je radni vijek u poslovnom sistemu "Šipad" gdje je obavljao sve poslove u hijerarhijskom nivou - od pripravnika do finansijskog direktora, a kasnije i direktora u drugim poslovnim sistemima. Na Ekonomskom fakultetu zasnovao je radni odnos 1998. godine, gdje je i magistrirao i doktorirao, te prošao izbore u sva zvanja od asistenta do vanrednog profesora u užoj naučnoj oblasti menadžment.

U radnom vijeku obavljao je i niz značajnih društvenih i stručnih poslova, od kojih ističe posao savjetnika predsjednika Narodne skupštine RS, rukovodioca tima strateških preduzeća RS i savjetnika direktora "Telekoma Srpske". Istovremeno, član je Naučnog komiteta međunarodne organizacije ALDA. Svi ovi poslovi su mu omogućili sticanje velikog iskustva u oblasti upravljanja i rukovođenja i uspostavljanje velikog broja poslovnih veza na osnovu kojih duži niz godina ostvaruje saradnju između stranih kompanija koje žele i investiraju na području RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana