Zoran Galić, direktor Granične policije BiH: Za bezbjednu granicu nam nedostaje 500 policajaca

Željka Domazet
Zoran Galić, direktor Granične policije BiH: Za bezbjednu granicu nam nedostaje 500 policajaca

Trenutno nam nedostaje više od 500 policijskih službenika.

Zbog toga imamo značajno umanjene ljudske resurse koje možemo angažovati na poslovima nadzora državne granice, rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

GLAS: Koji su akutni problemi sa kojima se suočava Granična policija BiH, posebno zbog migrantske krize?

GALIĆ: Kao što smo i ranije u više navrata isticali, osnovnu otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da Graničnoj policiji BiH trenutno nedostaje više od 500 policijskih službenika. Zbog toga trenutno imamo značajno umanjene ljudske resurse koje možemo angažovati na poslovima nadzora državne granice. To znatno otežava obavljanje poslova nadzora državne granice BiH kao osnovnog načina otkrivanja i sprečavanja ilegalnih migracija.

GLAS: Koliko je ilegalnih migranata od početka ove godine registrovala Granična policija?

GALIĆ: Teritorija BiH je krajem 2017. i tokom 2018. godine izložena povećanom migracionom pritisku pri čemu je najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice BiH, na ulazu u BiH, zabilježen na granicama sa Srbijom i Crnom Gorom, preciznije u zonama odgovornosti jedinica Granične policije Trebinje, Hum, Višegrad, Zvornik i Bijeljina. Kada je u pitanju izlaz iz BiH, najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice zabilježen je na granici sa Hrvatskom u zoni odgovornosti jedinica Granične policije Velika Kladuša i Izačić. Osim navedenog, pokušaji ilegalnih prelazaka državne granice prema Hrvatskoj evidentirani su u manjoj ili većoj mjeri i u jedinicama čije područje odgovornosti obuhvata granicu između BiH i Hrvatske (Doljani, Gorica, Kamensko, Strmica, Dobrljin, Gradiška). Od početka 2018. godine zaključno s 3. julom policijski službenici Granične policije BiH postupali su prema 7.710 ilegalnih migranata, od čega je 2.466 osoba registrovano u ilegalnom prelasku državne granice i predati su u nadležnost Službe za poslove sa strancima, dok su 5.244 osobe spriječene u ilegalnom prelasku državne granice preduzimanjem mjera i radnji nadzora državne granice neposredno uz graničnu liniju.

GLAS: Koliko je zaštićena granica BiH?

GALIĆ: Suočeni s nedostatkom policijskih službenika i obavezama koje imamo u pogledu aktuelne migrantske krize i posljedične potrebe za pojačanim aktivnostima nadzora državne granice, vršimo racionalne interne preraspodjele policijskih službenika na poslovima graničnih provjera i nadzora državne granice. Znatan broj naših policijskih službenika usljed ovih razloga vanredno i prekovremeno angažujemo kako bismo bili u mogućnosti da ispunimo sve svoje obaveze. Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata, pripadnici Granične policije BiH kontinuirano realizuju patrole, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-bezbjednosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realizuju mješovite patrole uz zajedničku državnu granicu sa susjednim zemljama. Istovremeno prikupljaju podatke o organizovanim kriminalnim grupama koje koriste nesreću migranata i stiču protivpravnu imovinsku korist za njihov prevoz i krijumčarenje. Kao rezultat navedene aktivnosti Granična policija BiH je u aprilu 2018. uspješno realizovala završne aktivnosti operativnih akcija “Taurus” i “OX” usmjerenih protiv krijumčarenja migranata. Pripadnici Granične policije BiH identifikovali su više od 30 osoba u dvije organizovane kriminalne grupe koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku. Obje grupe djelovale su na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentovano je da su izvršili krijumčarenje i prevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i s područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Avganistana i Iraka. Dužan sam ovim putem da zahvalim svim kolegama, policijskim službenicima Granične policije BiH, koji su pružili maksimum i pružaju ga i u ovim trenucima.

GLAS: U kojoj mjeri je opremljena i obučena Granična policija?

GALIĆ: Policijski službenici Granične policije BiH posjeduju osnovnu policijsku opremu i različite vrste specijalističke opreme za vršenje poslova graničnih provjera i nadzora granice. Obnavljanje postojeće i nabavka nove opreme vrši se u skladu sa raspoloživim mogućnostima iz vlastitih sredstava i posredstvom donatora. U skladu sa razvijenim nastavnim planovima i programima, pripadnici Granične policije se redovno edukuju kroz različite specijalističke obuke.

GLAS: Kadeti Granične policije čekaju na obuku jer Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje BiH nije doznačen novac za završetak objekta za obuku iako je odobren. Kako to komentarišete i da li to smatrate nekom vrstom opstrukcije?

GALIĆ: Ne mogu komentarisati novonastalu situaciju u vezi s tim. Kada je riječ o školovanju kadeta, Granična policija BiH je u februaru 2018. godine Ministarstvu bezbjednosti BiH dostavila prijedlog plana prijema kadeta za 2018. kojim je tražila prijem 100 kadeta u činu policajac, kao što je i planirano u našem okvirnom budžetu za period od 2018. do 2020. godine. Ovaj prijedlog je usvojio Savjet ministara BiH i od Ministarstva bezbjednosti je dostavljena informacija da je odluka upućena na objavljivanje u “Službenom glasniku BiH”.

Pomoć na granici

GLAS: Graničnoj policiji BiH priključeni su i policajci iz RS i Brčko distrikta. Koliko vam je taj potez olakšao posao?

GALIĆ: Saradnja policijskih agencija u BiH i saradnja s graničnim policijama susjednih država u vezi sa kontrolom ilegalnih migracija predstavlja najefikasniji mehanizam za kontrolu ilegalnih migracija. Samo jedinstvenim regionalnim pristupom i saradnjom svih država koje se nalaze na migrantskoj ruti može se kontrolisati pitanje ilegalnih migracija. Zbog toga je veoma bitan angažman policijskih službenika iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Policije Brčko distrikta koji su raspoređeni na istočnom dijelu granice i zajedno s policijskim službenicima Granične policije BiH vrše nadzor državne granice s ciljem sprečavanja ilegalnih migracija. Želim da zahvalim rukovodstvu navedenih policijskih agencija i Ministarstvu bezbjednosti na dodijeljenoj ispomoći koja nam je u ovom trenutku veoma značajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana