Zloupotreba veta na referendum i popis

Vedrana Kulaga
Zloupotreba veta na referendum i popis

Banjaluka - Vijeće naroda RS nije juče postiglo saglasnost o vetu Kluba Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o obilježavanju Dana Republike 9. januara i na Zakon o objavi rezultata popisa stanovništva na teritoriji RS.

Novi pokušaj usaglašavanja uslijediće danas, na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda, a ukoliko ni tu ne bude rješenja, odlučivaće Ustavni su RS. Bošnjaci su pokrenuli proceduru za zaštitu vitalnog interesa, jer smatraju da RS nema pravo da se bavi tim pitanjima i da su uperena protiv bošnjačkog naroda.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović izjavila je nakon sjednice da klubovi Srba, Hrvata i ostalih nisu podržali veto Bošnjaka.

- Zbog toga će o tome i danas biti riječi na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS. Ako ni tu ne bude saglasnosti, ići će se u Ustavni sud RS - dodala je Tešanovićeva.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je da autokratska vlast u RS pokušava da putem referenduma naruši ustav entiteta i cijele BiH.

- Za obradu i objavu rezultata popisa nadležna je Agencija za statistiku BiH, a o Danu Republike svoje je kazala najviša sudska instanca, Ustavni sud BiH i tu je kraj - kazao je Čamdžija.

Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS Darko Banjac, koji je prisustvovao sjednici Vijeća naroda, naglasio je da mu je drago što nije podržana odluka o pokretanju vitalnog interesa, jer je time pokazana odgovornost za poštivanje Ustava i zakona na osnovu kojih se može raspisati referendum.

- Namjere Bošnjaka su jasne, a to je da Srpskoj bude ukinut dan rođenja i da se polako ide ka njenom nestajanju - rekao je Banjac i naglasio da nema jačeg demokratskog sredstva u svijetu od referenduma.

Banjac je rekao da Bošnjaci nisu ugroženi, ali da im sada odjednom smetaju i 9. januar, krsne slave i nazivi osnovnih škola.

- Bošnjacima se ničim ne prijeti i imaju apsolutnu slobodu. Mi se demokratskim i političkim putem borimo za očuvanje RS, odnosno za naše postojanje u okviru BiH - rekao je Banjac i dodao da volju naroda niko ne može osporiti.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je za RTRS da je BiH u osnovi pogrešno postavljena zemlja u kojoj nema bazičnog konsenzusa skoro ni o jednom pitanju.

- Najbolji dokaz za to je priča o praznicima. Bošnjacima ne smeta da zloupotrebljavaju Ustavni sud BiH i sa stranim sudijama osporavaju Dan Republike, ali se osjećaju kao žrtve kada Srbi odluče da se zaštite koristeći demokratska sredstva, tačnije referendum, kao najviši oblik izjašnjavanja volje jednog naroda. Ovo nije usmjereno protiv Bošnjaka. Ovo nije ni trebalo da dođe na dnevni red, ali je to učinio Bakir Izetbegović svojom apelacijom Ustavnom sudu BiH i dvojica bošnjačkih sudija koji su sa strancima donijeli odluku - istakao je Dodik.

On je juče informisao i ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova da će RS i srpski narod afirmisati svoja prava na referendumu i objaviti sopstvene rezultate popisa stanovništva.

- U samom popisu je bilo spekulacija i zato ćemo objaviti svoje rezultate - rekao je Dodik.

Referendum o Danu RS je posljedica odluke Ustavnog suda BiH, koji je glasovima bošnjačkih i stranih sudija utvrdio da dio Zakona o praznicima RS, koji se odnosi na obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, nije u skladu sa Ustavom BiH. Referendum je zakazan za 25. novembar, a pitanje glasi "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike". Zakon o popisu RS donesen je jer Srpska ne priznaje rezultate popisa stanovništva koje je objavila Agencija za statistiku BiH na osnovu jednostrano i nezakonito donesene metodologije za obradu podataka.

Zaustavljanje zakona

Darko Banjac je rekao da su Bošnjaci otkrili svoje namjere kada su pokazali da nisu spremni da bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, prema kojem u toj pravosudnoj instituciji više ne bi bilo stranih sudija i preglasavanja.

Prijedlog tog zakona u Parlament BiH su uputili srpski poslanici, ali je njegovo usvajanje blokirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana