Zloupotreba službenog položaja problem broj jedan

V. K.
Zloupotreba službenog položaja problem broj jedan

Banjaluka - U RS je od januara do kraja juna ove godine evidentirano 196 krivičnih djela koruptivnog karaktera, što je za 3,2 odsto više u odnosu na isti period lani.

Navedeno je to u polugodišnjem izvještaju o radu MUP-a RS koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine početkom idućeg mjeseca.

- Podneseno je 126 izvještaja protiv 172 lica zbog ovih krivičnih djela - navedeno je u izvještaju. Najviše zabilježenih djela iz te oblasti, ukupno 64, odnosi se na zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

- Zabilježeno je i 36 slučajeva pronevjera, 24 falsifikovanja ili uništavanja službene isprave, 21 krivično djelo u vezi sa nesavjesnim radom u službi te ukupno 15 krivičnih djela falsifikovanja ili uništavanja poslovnih knjiga, kao i 14 poslovnih prevara - stoji u izvještaju. Nadležni su evidentirali i po nekoliko krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom ovlašćenja u privredi i primanja mita, nesavjesnog privrednog poslovanja, prevara u službi te davanja mita, posluge, protivzakonite naplate i isplata i zloupotreba u postupku javne nabavke.

U MUP-u su kazali da su u prvoj polovini godine pružali stručnu i administrativno-tehničku podršku Ministarstvu pravde u implementaciji Strategije za borbu protiv korupcije u RS od 2013. do 2017. godine, kao i da su učestvovali i u brojnim projektima u borbi protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana