Злоупотреба службеног положаја проблем број један

В. К.
Злоупотреба службеног положаја проблем број један

Бањалука - У РС је од јануара до краја јуна ове године евидентирано 196 кривичних дјела коруптивног карактера, што је за 3,2 одсто више у односу на исти период лани.

Наведено је то у полугодишњем извјештају о раду МУП-а РС који ће бити разматран на сједници Народне скупштине почетком идућег мјесеца.

- Поднесено је 126 извјештаја против 172 лица због ових кривичних дјела - наведено је у извјештају. Највише забиљежених дјела из те области, укупно 64, односи се на злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

- Забиљежено је и 36 случајева проневјера, 24 фалсификовања или уништавања службене исправе, 21 кривично дјело у вези са несавјесним радом у служби те укупно 15 кривичних дјела фалсификовања или уништавања пословних књига, као и 14 пословних превара - стоји у извјештају. Надлежни су евидентирали и по неколико кривичних дјела у вези са злоупотребом овлашћења у привреди и примања мита, несавјесног привредног пословања, превара у служби те давања мита, послуге, противзаконите наплате и исплата и злоупотреба у поступку јавне набавке.

У МУП-у су казали да су у првој половини године пружали стручну и административно-техничку подршку Министарству правде у имплементацији Стратегије за борбу против корупције у РС од 2013. до 2017. године, као и да су учествовали и у бројним пројектима у борби против корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана