Злогласни муџахедини измичу правди

Горан Маунага
Злогласни муџахедини измичу правди

Бањалука - Правосудне институције у БиХ, осим Абдуладхима Мактоуфа, нису процесуирале ниједног припадника злогласно одреда "Ел муџахедин" иако је због злочина које су они чинили Хашки трибунал 2008. године осудио команданта Армије РБиХ Расима Делића и без обзира што се добар дио официра и војника те јединице још налазе у БиХ.

Мактуфа је Суд БиХ 2014. године осудио на пет година затвора због злочина почињених над хрватским цивилима у Травнику.

Одред "Ел муџахедин" у којем су углавном били борци из арапских земаља дјеловао је при Трећем корпусу Армије РБиХ. Командант корпуса био је Сакиб Махмуљин коме је у току суђење под оптужбама да није спријечио злочине које су починили припадници "Ел муџахедина" над Србима у Возући и Завидовићима. Иако је најављивано да ће због овог злочина бити подигнуте оптужнице против припадника одреда као директних извршилаца најмонструозније злочине у БиХ то се није десило.

Једини процеси, осим Мактоуфовог, који су и вођени против припадника те јединице били су против Мирсада Хоџића званог Абу Џафер и Хасана Алића и за ратни злочин почињен над хрватским цивилима у Травнику. Заједно су оптужени, али је предмет раздвојен. Епилог је био обустављање истраге против Хоџића и судског процеса против Алића.

Оптужницу против Хоџића, већ осуђиваног Египћанина који је настањен у БиХ и који се раније звао Абдала Хани, Тужилаштво БиХ подигло је у мају 2016. године. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је оптужница против Хоџића након подизања упућена Суду БиХ.

- Суд је донио одлуку да предмет прослиједи на процесуирање Тужилаштву Средњобосанског кантона у Травнику - рекао је Грубешић.

Кантонално тужилаштво је међутим правоснажно обуставило истрагу 28. фебруара 2017. године уз образложење да свједоци нису препознали Хоџића.

Почетком 2017. године, због наводних психичких сметњи, травничко правосуђе обуставило је судски процес против Алића који је био оптужен за ритуално убиство - одсијецање главе заробљеном Драгану Поповићу. Хоџић је био командант муџахединског кампа Орашац у вријеме кад је ту убијен Поповић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да је несхватљиво да никад нико од припадника одреда "Ел муџахедин" није одговарао за ратне злочине иако је за њих у Хашком трибуналу осуђен командант Армије РБиХ.

- То се није десило ни кад је отворен процес против Махмуљина под чијом командом је била јединица "Ел муџахедин". Досадашње непроцесуирање муџахедина код њих је створило слику да су злочини које су починили дозвољени, а да су они амнестирани. Постоји обимна документација и видео-записи који потврђују да су припадници "Ел муџахедина" чинили злочине - каже Којић.

Бивши члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић каже да су процесуирање припадника одреда "Ел муџахедин" спријечили високопозиционирани војни и политички функционери бошњачке власти.

- Они су муџахединима омогућавали незаконито добијање докумената и држављанстава БиХ. Ситуација са давањем држављанстава муџахединима ни до данас није рашчишћена иако је јавности приказано да су држављанства одузета свим муџахединима - каже Мишић.

За адвоката Милана Романића је неуобичајено да је приликом обустављања истраге против Хоџића ту одлуку донијело тужилаштво које је ниже рангирано у односу на Тужилаштво БиХ.

- Индикативно је што истрагу није обуставило Тужилаштво БиХ него Кантонално тужилаштво у Травнику. Ваљда је требало да у Тужилаштву БиХ процијене да нема елемената за вођење истраге и подизање оптужнице, умјесто што су то урадили у травничком тужилаштву. Сада је питање и да ли има неко од оштећених Хрвата ко ће поднијети приговор на ту одлуку. Зато је могуће да поједини предмети завршавају на тај начин - каже Романић и додаје да се ни у једном предмету који је Тужилаштво БиХ прослиједило тужилаштвима у Српској није десило да та тужилаштва обустављају истрагу.

Лажне исправе

Абу Џаферу је лажне исправе на име Мирсад Хоџић обезбиједио Абдуладхим Мактоуф преко својих веза у бошњачким политичким круговима. Стварно и пуно име Мирсада Хоџића је Талат Абдел Фатах Абдала Мани.

Злочини "Ел муџахедина" на подручју Завидовића и Возуће 1995. године

- припадници одреда убили више од 50 заробљених војника, цивила и санитетског особља српске националности

- неки од њих су убијени ритуалним одсијецањем глава које су потом показивали другим заробљеницима

- посмртни остаци десет убијених послије рата су пронађени, идентификовани и сахрањени, а за тијелима осталих жртава потрага још траје

- припадници злогласног одреда мучили заробљенике, одсијецали им уши, наносили им убодне ране по тијелу, везали их и премлаћивали

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана