Злочинци у Пребиловцима палили кости мученика

Дарко Момић
Злочинци у Пребиловцима палили кости мученика

Пребиловци - У храму Христовог васкрсења у Пребиловцима јуче је пригодном бесједом и служењем Свете архијерејске литургије обиљежен празник Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.

Литургију је служио умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије у помен на страдање 850 пребиловачких Срба, углавном жена и дјеце, који су почетком августа 1941. године живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Владика Атанасије у бесједи је подсјетио да су Пребиловци у посљедњем рату по други пут уништени и да је на том мјесту након рата затекао све сравњено, а кости запаљене.
- Злочинци су палили кости Пребиловчана. Овдје смо 1991. године сахранили 40 сандука костију, а након рата остатке смо сакупили у седам сандука. Тешко онима који се боре са мртвима, изгубили су битку унапријед. Сада хоће да нам наметну ЕУ, неправедну, нехуману и антиљудску унију да би нас поравнали и главе скинули - поручио је владика Атанасије.

Парох чапљински Марко Гојачић рекао је да је ово трећа година од освештања храма и нагласио да је 6. август веома значајан дан за ово мјесто и цијелу Херцеговину.

- Данас славимо васкрсење села и храма. Дошао је велики број поклоника из Републике Српске и Србије. Надам се да ће нас сваке године овдје бити све више и да ћемо у Пребиловцима свједочити не смрт, већ васкрсење и радост живота - рекао је Гојачић.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да су Пребиловци симбол страдања српског народа у Херцеговини, али и невјероватне снаге људи који показују да ће упркос свему опстати на овим просторима.
- Ово су простори гдје су Срби живјели и гдје ће живјети, без обзира на покушаје других да овдје затру наше постојање - рекао је Иванић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица подсјетио је да је у Пребиловцима страдало 80 одсто становништва, што није забиљежено нигдје у свијету.

Храм Васкрсења Христовог саграђен је у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници која се налазила на мјесту данашњег храма. Његова светост патријарх српски Иринеј 8. августа 2015. године освештао је нови храм који је урађен по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, а саграђен уз помоћ предсједника Српске Милорада Додика и подршку Срба из дијаспоре.

Дрвени крст

Предсједник Српског националног друштва Пребиловци Миленко Јахура рекао је да су Хрвати заузели велики комплекс земље и да поново преоравају, раскопавају и уништавају Пребиловце.

- Тамо гдје намјеравају да копају и гдје је велико стратиште породице Медан, гдје је мајка са четири брата, четири снахе и 19 унучића заклана, данас смо поставили дрвени крст као знак да је то мјесто страдања и да је то српска земља - рекао је Јахура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана