Злочин над правдом и зрдавим разумом

Жељка Домазет
Злочин над правдом и зрдавим разумом

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је у петак у другостепеном поступку оптужби за ратне злочине команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића пославши тако нову поруку Србима у БиХ да је то политичка институција којој циљ није правда и помирење.

 

 

 

 

 

Иако је оваква пресуда очекивана, док се информација да ће Орић поново бити ослобођен данима повлачила по сарајевским правосудним и политичким кулоарима, одлука Апелационог вијећа изазвала је жестока реаговања у Србији и Републици Српској, док је у ФБиХ наишла на одобравање, па чак и славље.

У реаговањима у Српској доминирају поруке да би правосудним институцијама требало да буде ускраћено финансирање, предлаже се и ново активирање одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, а преовладава огорчење због овакве одлуке и став да је правосудни систем озбиљно поремећен.

Изрицању пресуде нису присуствовали чланови судског вијећа Драгомир Вукоје и Сенадин Бегташевић, као ни  поступајући тужилац Мирослав Јањић, а судницу су током изрицања пресуде напустили чланови породица српских жртава.

 

 

 

Увреде

 

Они су брутално извријеђани испред зграде правосудних институција БиХ од велике групе Бошњака која је дошла да подржи Орића. Орићеве присталице, окићене бошњачким ратним заставама, су узвикивале “Алаху-екбер”, а око зграде биле су распоређене јаке полицијске снаге са дугим цијевима.

Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес, образлажући пресуду, рекао је да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да су Орић и Мухић починили ратни злочин и да исказ свједока “О1” није вјеродостојан и поуздан.

- Свједочење је било контрадикторно и ни Орићу ни Мухићу кривично дјело ратног злочина није доказано - рекао је Лукес.

Тужилац Мирослав Јањић је казао да ова пресуда показује сав апсурд правосуђа на нивоу БиХ.

- Док су овакви Високи судски и тужилачки савјет БиХ, Суд и Тужилаштво БиХ, правда ће другима доћи некад, а Србима никад. Представници из РС у законодавној и извршној власти, као и правосудним институцијама на нивоу БиХ, сви од првог до задњег, треба да ставе прст на чело и добро размисле зашто је то тако и шта ће сутра бити - рекао је Јањић.

Према његовим ријечима, то није оно што се жељело постићи правосуђем БиХ. Одговарајући на питање о могућности да оптужница није садржавала све потребне елементе да би дошло до осуђујуће пресуде, Јањић тврди да одбрана ни на један начин доказима није довела оптужницу у питање.

- То је показано тиме што је првостепена пресуда донесена на превару. Пресуда која је заснована на имагинарном доказу, који не постоји у физичком смислу и који није виђен на главном претресу, више је него превара и зато је као таква укинута. Одлуком Апелационог вијећа утврђено је да је донесена на превару - рекао је Јањић, истичући да никако није очекивао да пресуда буде ослобађајућа.

На питање о мијењању исказа појединих свједока, те одустајању неких од даљег свједочења, Јањић каже да се ту поставља питање колико је то до свједока, а колико до институција.

- Шта могу свједоци, који су грађани негдје у Сребреници и Братунцу, када ја као поступајући тужилац нисам имао било какву заштиту од институција. Нисам имао заштиту од ВСТС-а када су ми упућене пријетње. Нико се није огласио иако је јавност РС и БиХ обавијештена. Нико из ВСТС-а није нашао за сходно ниједну ријеч о томе да каже, бар само да јавно то осуди - рекао је Јањић.

Према незваничним информацијама “Гласа Српске” судија Вукоје је био за осуђујућу пресуду, али је прегласан. За наш лист је кратко рекао да не може да коментарише одлуку, као ни о томе како је гласао на сједници судског вијећа.

 

Озбиљан поремећај

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најоштрије је осудио пресуду истичући да је то наставак селективног, политички обојеног, необјективног и неправедног рада највиших правосудних институција БиХ.

- То је још једна у низу бројних пресуда правосуђа БиХ која руши правду, истину и помирење у овој земљи. Суд БиХ наставио је праксу игнорисања злочина почињених над Србима у протеклом рату у предметима у којима бројни материјални докази и изјаве свједока потврђу сва звјерства и страшне злочине почињене над српским цивилима и војницима - нагласио је Чубриловић.

Он је закључио да је ослобађајућа пресуда Орићу потпуни крах правосудног система БиХ.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу прави озбиљан поремећај и озбиљне тешкоће у функционисању правосуђа БиХ.

- Пресуда сасвим јасно показује да се оваквим поступањем суда у три воде пере биографија, не само Орића, него и многих догађаја који су иза нас, а којих се ужасавам. Ужасавам се сваког злочина, а посебно ратног и сматрам да ово прави озбиљан проблем, прије свега, у настојању да се реформише правосудни систем у БиХ - истакао је Касиповић.

Реаговале су и бројне политичке партије. Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да пресуда Суда представља злочин над правдом и здравим разумом. Ковачевић је оцијенио да је евидентно да је Суд БиХ преузео идентичну матрицу од Хашког трибунала. Социјалистичка партија саопштила је да пресуда којом је Суд БиХ ослободио Орића представља злочин над правосудним системом и метак у срце БиХ, која је посљедњих 20 година живјела на апаратима. ПДП је саопштио да је пресуда доказ непрофесионалности, политичког рада и селективног приступа правди у БиХ, а предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица је изјавио да пресуда представља коначан доказ да у БиХ правда за Србе не постоји.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да Српска треба да престане да финансира институције правосуђа на нивоу БиХ.

- Оваква пресуда је доказ да у БиХ не постоји Суд, правосуђе нити правда за Србе и да је то све постало потпуно бесмислено - рекао је Савчић.

Орић је након изрицања ослобађајуће пресуде рекао да је цијели процес био монтиран.

- Правда је побиједила и идемо даље - рекао је Орић.

 

Напустити Суд и Тужилаштво

 

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић сматра да ослобађајућа пресуда Орићу само потврђује да у Суду и Тужилаштву БиХ нема правде, већ да у овим институцијама влада политика, због чега треба да их напусте српски представници.

- Пошто је високи представник раније наметнуо Закон о Суду и Тужилаштву БиХ, нека такво правосуђе води себи, а српски представници треба да напусте све институције правосуђа на нивоу БиХ - рекао је Дукић.

Којић: Укинути правосуђе БиХ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је да пресуда Орићу представља пораз БиХ, пораз демократије, правде и једнакости грађана пред законом.

- Породице су чекале правду више од 20 година и нису је дочекале. Насер Орић се данас њима смијао у лице пред Судом БиХ, очигледно знајући да су одређене бошњачке политике, политике СДА, утицале на ову пресуду - нагласио је Којић који сматра да је потребно покренути иницијативу за укидање правосуђа на нивоу БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана