Žestoke osude na izjavu lidera i poslanika DF-a Željka Komšića

RTRS
Žestoke osude na izjavu lidera i poslanika DF-a Željka Komšića

Banjaluka - Srpski poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH žestoko su osudili izjavu lidera i poslanika Demokratske fronte Željka Komšića, koji je ugovor banjalučkog “Kosmosa” i Ministarstva odbrane Srbije nazvao “naoružavanjem separatističkog režima Milorada Dodika”.

Komšiću zamjeraju to što tako nije reagovao kada su i preduzeća namjenske industrije iz Federacije sarađivala sa Srbijom.

Alijinom “Zlatnom ljiljanu” zasmetala je najavljena revitalizacija banjalučkog “Kosmosa”. U ugovoru o remontu dijela raketnih sistema za potrebe Vojske Srbije, Željku Komšiću se pričinjava naoružavanje “režima” Milorada Dodika.

U čisto, poslovnom aranžmanu koji će uz postojećih 186 radnika zaposliti najmanje još 40, samo Komšić vidi namjeru Vojske Srbije da dejstvuje u BiH.

“Vrlo dobro znamo kako su se ta dejstva u prošlosti manfistovala genocidom i etničkim čišćenje. Pozivam Predsjedništvo BiH na hitnu reakciju”, kaže Komšić.

Uvredljivom izjavom, na granici diplomatskog skandala, Komšić je sebi obezbijedio status “jastreba” na bošnjačkoj političkoj sceni, rame uz rame s Bakirom Izetbegovićem, koji je ranije zaprijetio haubicama, puškama, raketnim sistemima, proizvedenim na teritoriji Federacije.

“Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože”, govorio je lider SDA Bakir Izetbegović.

Komšić ne vidi da u Goraždu, Vitezu, Travniku, Sarajevu “cvijeta” namjenska industrija, da iz godine u godinu rastu prihodi od prodaje oružja u Federaciji zato i ne postavlja pitanje federalnim vlastima, zašto britanske vlasti traže istragu o prodaji 30.000 metaka Saudijskoj Arabija.

“Kompanije iz namjenske industrije u Federaciji obilato sarađuju sa preduzećima iz Srbije i umjesto da gradimo dobre odnose ova izjava koja je, ponavljam, ostrašćena, ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima i dodatno remeti odnose u BiH”, navodi Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg zajedničke komisije u PS BiH (DNS).

Iako Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije omogućava saradnju u oblasti privrede, što u suštini i predstavlja ugovor potpisan između “Kosmosa” i MO Srbije, zabrinjava “galama” o naoružavanju “režima” Milorada Dodika.

Neodoljivo podsjeća na jeftin spin o navodnom prekomjernom naoružavanju policije Srpske.

“Znamo mi da Komšić nema dobre namjere kada su upitanju Srbi i Srpska. Ne smeta Komšiću proizvodnja oružja u 13 fabrika namjenske industrije u Federaciji, njemu smeta što u Srpskoj rade tri fabrike i njih bi da ugasi, vrijeme mu je da kažemo, dosta” rekla je Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu PS BiH (SNSD).

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, prošle godine iz BiH prodato je oružja i municije u vrijednosti od 193 miliona maraka. Glavni izvoznici su državna i privatna preduzeća iz Federacije dok su kompanije iz Srpske izvezle tek jedan milion vojnog naoružanja. Debalans na štetu Srpske je očigledan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana