Ženi monstrumu 14 godina za ubistva i mučenje Srba

Željka Domazet
Ženi monstrumu 14 godina za ubistva i mučenje Srba

Sarajevo - Nekadašnja pripadnica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Azra Bašić osuđena je juče u Sudu BiH na 14 godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i selu Polje 1992. godine.

Sudije su prihvatile dokaze tužioca da je Bašićeva od 26. aprila do početka maja 1992. učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju patnji i povreda. Sudsko vijeće je, na osnovu iskaza svjedoka, zaključilo da je Bašićeva ubila zatvorenika Blagoja Đuraša i da je nanosila snažne fizičke i psihičke povrede zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA.

Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo u obzir broj krivičnih djela i iskazanu okrutnost pri njihovom izvršenju. Iako je Bašićevoj suđeno na osnovu blažeg Krivičnog zakona bivše Jugoslavije, ona je dobila najveću kaznu od svih žena koje su do sada osuđene. Tužilaštvo je tražilo da Bašićeva provede 15 godina u zatvoru.

Predsjednik sudskog vijeća Sead Đikić je kazao da je Bašićeva proglašena krivom na osnovu 11 tačaka optužnice, a oslobođena za tri tačke, jer na osnovu iskaza sudije nisu mogle utvrditi krivicu.

- Prema prvoj tački za koju je osuđena, ona je sa više lica mučila Đuraša i druge civile, a nakon toga je zabila nož Đurašu u vrat da bi mu nanijela smrtne povrede. Tada je rekla: "Neka vam sad vojvoda diše". Đuraševi posmrtni ostaci su ekshumirani 24. juna 2003. godine - rekao je Đikić i dodao da je dokazano i da je Bašićeva zarobljenim srpskim civilima urezivala krstove na leđima i čelu, udarala ih tupim predmetima, oružjem i nogama i potom ih tjerala da ližu čizme i krv sa poda. Pored toga, prisiljavala ih je i da goli pužu, pa čak i da jedu jugoslovenske dinare.

Binasa Abaspahić, koja brani Bašićevu, nije željela da komentariše presudu.

Slaviša Đuraš, sin ubijenog Blagoja, rekao je da je djelimično zadovoljan presudom.

- Bitno je da je proglašena krivom, jer je veoma teško bilo dokazivati nešto nakon 25 godina. Posebno sam zahvalan tužiocu Milanku Kajganiću koji je odlično odradio posao i svi ostali tužioci mogu se postidjeti - kaže Slaviša Đuraš.

Dodao je da mu je posebno žao svjedoka, bivših zatvorenika, jer su prolazili kroz veliki stres.

- Mile Kuzmanović je nakon jednog ročišta preminuo. Radojica Garić, koji je natjeran da liže krv mog oca, psihički je obolio i ostao bez porodice. Kada god se sretnemo, kaže mi: "Znaš li ti da sam ja lizao krv tvog oca?" Zbog takvih stvari kazna je mala jer će ona 2025. biti slobodna, a Radojica nema života - kaže Slaviša.

Boračka organizacija opštine Derventa očekuje da presuda Bašićevoj bude osnov za procesuiranje naredbodavaca.

- Ona nije djelovala sama, nego je bila dio uspostavljene vojne strukture - kazali su u Boračkoj organizaciji.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je Bašićeva dobila ono što je zaslužila s obzirom na to da joj je suđeno po starom zakonu.

- Svaka druga kazna bila bi nedopustiva. Nadamo se da će ova kazna biti potvrđena i u drugostepenom postupku. Žrtve su ipak dobile određenu satisfakciju - rekao je Kojić.

Riječanka Azra Bašić, poznata po nadimcima Azra Dva Noža i Krvava Azra, godinama je bila nedostupna pravosuđu BiH i živjela je u SAD. Tokom rata udala se za saborca Nedžada Bašića iz Dervente. Krijući identitet, koristila je djevojačko prezime Alešević i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić. FBI joj je 2004. godine ušao u trag na području Njujorka, ali je uspjela da im umakne poslije čega je godinama mirno živjela u gradiću Stenton u Kentakiju.

Otkrivena je kada je pokušala da ubije supruga da bi se dokopala njegovog životnog osiguranja. Bašić je u toku brakorazvodnog postupka porodici i prijateljima svirepo ubijenog Đuraša odao broj polise njenog životnog osiguranja, što je kasnije dovelo i do njenog hapšenja i izručenja u BiH.

Od 2011. je bila u ekstradicijskom pritvoru u SAD, a u BiH je izručena 22. novembra 2016. godine. Optužnica je podignuta 16. decembra prošle, a suđenje je počelo u februaru ove godine. U dosuđenu kaznu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od marta 2011. kada je uhapšena u SAD, a presudom joj je određen pritvor do 27. septembra 2018. godine.

Svjedočenje pripadnika HOS-a

Slaviša Đuraš kaže da se prije tri mjeseca sastao sa jednim pripadnikom HOS-a iz Zagreba koji je bio na ratištu u Srpskoj.

- Ispričao mi je jedan događaj koji se dogodio kod Broda na mostu Koraću preko rijeke Ukrine, gdje je Bašićeva dovela grupu civila i odmah ih tu ubijala. Rekao mi je da se jedan od HOS-ovaca iz Zagreba, Albanac, pobunio protiv ubijanja i rekao: "Nismo ovdje došli ubijati starce". Ona ga je pitala: "Da li si ti Srbin ili musliman, što braniš njih?" - kazao je Đuraš.

Iživljavanje Azre Bašić nad zarobljenicima

- Iliji Ćuku urezala krst i slovo S na čelu i leđima

- Čedi Mariću nakon premlaćivanja urezala krst na čelu i isjekla ga na donjoj strani vrata

- Luki Batkoviću prijetila da će ga osunetiti i udarala ga čvrstim predmetom po glavi i genitalijama

- Radojici Gariću urezala krst na leđima i na ranu sipala so

- Slobodanu Joviću naredila da četvoronoške puže po podu i udarcima nogom mu izbila više zuba

- Neđi Blagojeviću nožem nanijela tri rane

- Miletu Kuzmanoviću nanijela povrede kliještima u predjelu usta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana