Жени монструму 14 година за убиства и мучење Срба

Жељка Домазет
Жени монструму 14 година за убиства и мучење Срба

Сарајево - Некадашња припадница Хрватског вијећа одбране (ХВО) Азра Башић осуђена је јуче у Суду БиХ на 14 година затвора због злочина над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и селу Поље 1992. године.

Судије су прихватиле доказе тужиоца да је Башићева од 26. априла до почетка маја 1992. учествовала у убиству, мучењу и наношењу патњи и повреда. Судско вијеће је, на основу исказа свједока, закључило да је Башићева убила затвореника Благоја Ђураша и да је наносила снажне физичке и психичке повреде заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА.

Као отежавајућу околност Суд БиХ је узео у обзир број кривичних дјела и исказану окрутност при њиховом извршењу. Иако је Башићевој суђено на основу блажег Кривичног закона бивше Југославије, она је добила највећу казну од свих жена које су до сада осуђене. Тужилаштво је тражило да Башићева проведе 15 година у затвору.

Предсједник судског вијећа Сеад Ђикић је казао да је Башићева проглашена кривом на основу 11 тачака оптужнице, а ослобођена за три тачке, јер на основу исказа судије нису могле утврдити кривицу.

- Према првој тачки за коју је осуђена, она је са више лица мучила Ђураша и друге цивиле, а након тога је забила нож Ђурашу у врат да би му нанијела смртне повреде. Тада је рекла: "Нека вам сад војвода дише". Ђурашеви посмртни остаци су ексхумирани 24. јуна 2003. године - рекао је Ђикић и додао да је доказано и да је Башићева заробљеним српским цивилима урезивала крстове на леђима и челу, ударала их тупим предметима, оружјем и ногама и потом их тјерала да лижу чизме и крв са пода. Поред тога, присиљавала их је и да голи пужу, па чак и да једу југословенске динаре.

Бинаса Абаспахић, која брани Башићеву, није жељела да коментарише пресуду.

Славиша Ђураш, син убијеног Благоја, рекао је да је дјелимично задовољан пресудом.

- Битно је да је проглашена кривом, јер је веома тешко било доказивати нешто након 25 година. Посебно сам захвалан тужиоцу Миланку Кајганићу који је одлично одрадио посао и сви остали тужиоци могу се постидјети - каже Славиша Ђураш.

Додао је да му је посебно жао свједока, бивших затвореника, јер су пролазили кроз велики стрес.

- Миле Кузмановић је након једног рочишта преминуо. Радојица Гарић, који је натјеран да лиже крв мог оца, психички је оболио и остао без породице. Када год се сретнемо, каже ми: "Знаш ли ти да сам ја лизао крв твог оца?" Због таквих ствари казна је мала јер ће она 2025. бити слободна, а Радојица нема живота - каже Славиша.

Борачка организација општине Дервента очекује да пресуда Башићевој буде основ за процесуирање наредбодаваца.

- Она није дјеловала сама, него је била дио успостављене војне структуре - казали су у Борачкој организацији.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је Башићева добила оно што је заслужила с обзиром на то да јој је суђено по старом закону.

- Свака друга казна била би недопустива. Надамо се да ће ова казна бити потврђена и у другостепеном поступку. Жртве су ипак добиле одређену сатисфакцију - рекао је Којић.

Ријечанка Азра Башић, позната по надимцима Азра Два Ножа и Крвава Азра, годинама је била недоступна правосуђу БиХ и живјела је у САД. Током рата удала се за саборца Неџада Башића из Дервенте. Кријући идентитет, користила је дјевојачко презиме Алешевић и имена Азра Ковачевић и Изабела Башић. ФБИ јој је 2004. године ушао у траг на подручју Њујорка, али је успјела да им умакне послије чега је годинама мирно живјела у градићу Стентон у Кентакију.

Откривена је када је покушала да убије супруга да би се докопала његовог животног осигурања. Башић је у току бракоразводног поступка породици и пријатељима свирепо убијеног Ђураша одао број полисе њеног животног осигурања, што је касније довело и до њеног хапшења и изручења у БиХ.

Од 2011. је била у екстрадицијском притвору у САД, а у БиХ је изручена 22. новембра 2016. године. Оптужница је подигнута 16. децембра прошле, а суђење је почело у фебруару ове године. У досуђену казну се урачунава вријеме проведено у притвору од марта 2011. када је ухапшена у САД, а пресудом јој је одређен притвор до 27. септембра 2018. године.

Свједочење припадника ХОС-а

Славиша Ђураш каже да се прије три мјесеца састао са једним припадником ХОС-а из Загреба који је био на ратишту у Српској.

- Испричао ми је један догађај који се догодио код Брода на мосту Кораћу преко ријеке Укрине, гдје је Башићева довела групу цивила и одмах их ту убијала. Рекао ми је да се један од ХОС-оваца из Загреба, Албанац, побунио против убијања и рекао: "Нисмо овдје дошли убијати старце". Она га је питала: "Да ли си ти Србин или муслиман, што браниш њих?" - казао је Ђураш.

Иживљавање Азре Башић над заробљеницима

- Илији Ћуку урезала крст и слово С на челу и леђима

- Чеди Марићу након премлаћивања урезала крст на челу и исјекла га на доњој страни врата

- Луки Батковићу пријетила да ће га осунетити и ударала га чврстим предметом по глави и гениталијама

- Радојици Гарићу урезала крст на леђима и на рану сипала со

- Слободану Јовићу наредила да четвороношке пуже по поду и ударцима ногом му избила више зуба

- Неђи Благојевићу ножем нанијела три ране

- Милету Кузмановићу нанијела повреде клијештима у предјелу уста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана