Жене заобилазе високе функције

В. К.
Жене заобилазе високе функције

Брисел - Заступљеност жена у парламентима и владама у БиХ и даље је знатно испод европског просјека, а позитивна слика је једино у судовима гдје ради натпросјечан број припадница њежнијег пола, показао је извјештај Савјета Европе.

Анализиран је напредак 46 држава чланица Савјета Европе у испуњавању циљева који су постављени 2003. године, а којима је предвиђено да најмање 40 одсто жена или мушкараца мора бити укључено у све сфере политичког и јавног живота. Резултати показују да ни у осталим европским земљама још није остварена равноправност полова у процесу доношења одлука.

У европским парламентима је у просјеку 25,6 одсто, а у БиХ 21,4 одсто жена. У БиХ је 22 одсто жена на позицији министра, што је благо испод европског просјека од 23 одсто. Највећа неравноправност је у дипломатији гдје је 13 одсто жена на позицији амбасадора.

- У европским врховним судовима у просјеку је трећина жена, а када је ријеч о високим судовима просјек је 41 одсто. У БиХ је ситуација боља од просјека па жене чине 49 одсто тог кадра - наведено је у извјештају.

У Џендер центру Владе РС кажу да је учешће жена у јавном и политичком животу еволуирало посљедњих тридесетак година.

- Када би жена било више у политичком и јавном животу и на мјестима одлучивања и када би достигли 40 одсто што је минимални стандард, тада би и у свим другим областима потребе и интереси жена били боље заступани. То би дугорочно довело до побољшања положаја жена у друштву и унапређења равноправности полова - казали су у Џендер центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана