Жене припадника “Исламске државе” траже излаз из Сирије

Срна
Жене припадника “Исламске државе” траже излаз из Сирије

Сарајево - У базама терористичке организације “Исламска држава” у Сирији тренутно се налази више од 58 жена из БиХ са скоро 130 дјеце чија је судбина неизвјесна, јер су под сталном контролом терориста, пише “Дневни аваз”.

На ратишта у тој земљи жене су са собом одвеле 80 дјеце, а у Сирији је рођено педесетак дјечака и дјевојчица који немају никаква идентификациона документа.


Већина ових жена су удовице, мужеви су им погинули или су отишли у непознато и ситуацију у којој се налазе више је него драматична.

Оне су, практично, заробљене без икакавог статуса и, како сазнаје “Аваз”, припремају се за бијег из Сирије, али је у питању да ли ће им то успјети с обзиром да су под сталном контролом припадника “Исламске државе”.

Оне које су успјеле побјећи из кампова брзо су ухваћене и стрпане у затворе.

“Аваз” незванично сазнаје да су у кампу Ел-Рој три жене које су прије неколико година са мужевима отишле на сиријско ратиште. Остале су удовице.

Ријеч је о Адели Доламић из Тешња са троје дјеце, Амини Кечо из Сарајева, која има четворо дјеце, и Муамери Мухамедагић из Цазина са троје дјеце.

Према подацима Амбасаде БиХ у Јордану, 12 жена из БиХ регистровано је у неколико сиријским кампова са скоро 35 дјеце.

У Сирију и Ирак од 2012. до 2017. године отишла 172 мушкарца из БиХ и више од 60 жена са скоро 60 дјеце.

Према студији Регионалног вијећа за сарадњу, погинуло је скоро 60 мушкараца, а у БиХ се вратило скоро 50.

До краја прошле године, у Сирији је остало више од 50 жена са скоро 80 дјеце, а погинуле су три жене и четворо дјеце. /крај/дб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана