Земан: Извори из Саудијске Арабије у великој мјери финансирају ширење радикалног ислама у БиХ

Срна
Земан: Извори из Саудијске Арабије у великој мјери финансирају ширење радикалног ислама у БиХ

Фото: Илустрација ђ Земан: Извори из Саудијске Арабије у великој мјери финансирају ширење радикалног ислама у БиХ

Сексард - Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је да БиХ пријети опасност даљег ширења радикалног ислама, те да то у великој мјери финансирају извори из Саудијске Арабије.

Чешки предсједник је упозорио да тај новац не служи да БиХ постане богатија, већ да су то улагања у џамије, што може да изазове жариште вјерске нетрпељивости. 

"Четворица предсједника јасно су се сложили да прије свега у БиХ пријети опасност даљег ширења радикалног ислама. Драго ми је да су моје колеге упозориле да то ширење у великој мјери финансирају извори из Саудијске Арабије", рекао је Земан, преносе београдски медији. 

Он је након дводневног самита шефова држава Вишеградске групе у Сексарду, на југу Мађарске, рекао да подржава интеграцију земаља западног Балкана у ЕУ, али да је Косово упитно зато што га нису признале ни неке чланице ЕУ. 

Предсједници Пољске Анџеј Дуда, Чешке Милош Земан, Словачке Андреј Киска и домаћин самита, мађарски предсједник Јанош Адер разговарали су током самита о проблемима и евроинтеграцији западног Балкана и оцијенили да улазак региона у Унију треба подржати, подстаћи и убрзати. 

Предсједник Земан изјавио је на крају самита да се у потпуности слаже са идејом ангажовања да западни Балкан уђе у ЕУ, али је напоменуо да упитно остаје Косово, пошто његову независност нису признале све чланице ЕУ, јавила је чешка агенција ЧТК. 

Предсједник Чешке противник је одлуке тадашње чешке владе да након неколико мјесеци призна независност Косова и, како је сам недавно поновио, одбија да у Приштини именује амбасадора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана