Željko Kecman nevin robija šest godina

Goran Maunaga
Željko Kecman nevin robija šest godina

Banjaluka - Kantonalni sud i Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona dvije godine odbijaju da obnove postupak protiv zastavnika Vojske RS u penziji Željka Kecmana, iako su im dostavljeni obimni novi dokazi, uključujući i ime počinioca zločina za koji je Kecman osuđen na 14 godina zatvora.

Kecman je osuđen zbog ratnih zločina u Hrustovu kod Sanskog Mosta. Njegovi branioci su još u decembru 2009. godine došli do očevidaca tog događaja iz ljeta 1992. godine kad su ubijena trojica Bošnjaka. Svjedoci su potvrdili da Kecman tada nije ni bio na tom mjestu i da nema ništa s tim zločinom. Tužilaštvu i sudu su dostavljeni i podaci o stvarnom izvršiocu zločina, ali sve nove dokaze i dalje ignorišu.

- Ti svjedoci su dali izjave u pisanoj formi i sve potvrdili i u Kantonalnom sudu. Vještak sudske medicine Željko Karan izvršio je dodatna vještačenja koja su se potpuno poklopila sa iskazima novih svjedoka. Na osnovu toga Kantonalnom sudu podnesen je zahtjev za ponavljanje postupka, ali to sud odbija u više navrata. Već šest godina robijam nevin. Neću odustati od borbe za pravdu i nikad se neću pomiriti sa učinjenom nepravdom - naveo je Kecman u pismu "Glasu Srpske".

Kecmanovi branioci ističu da je Vrhovni sud FBiH uvažio njihovu žalbu i naložio Kantonalnom sudu da preispita svoju odluku, ali su bihaćke sudije ponovo odbile taj zahtjev.

- Zahtjev za obnovu procesa ponovo je podnesen 16. oktobra prošle godine, ali odgovor do danas nije stigao. Iako su u zahtjevu dostavljeni podaci o stvarnom počiniocu krivičnog djela, ni to nije bilo dovoljno da obnove sudski proces - kaže Kecmanov branilac Milan Romanić.

Dodaje da je postupak obilovao kršenjem prava na pravično suđenje.

- Tužilac je zahvaljujući takvom odnosu sudija postigao svoj cilj osude, čak i po cijenu da bude osuđen nevin čovjek - istakao je Romanić.

On kaže da je zbog straha većina Kecmanovih saboraca iz Šeste sanske brigade Vojske RS, koji su znali da on nije počinio zločin, odbila da svjedoči.

- Svjedoci se plaše da će svjedočenjem i sami biti osumnjičeni, jer vide da u ovom sudu nema pravde. Oficiri bezbjednosti Šeste sanske brigade znaju počinioce koji su 1992. godine trebali da budu procesuirani u Vojnom sudu u Banjaluci. To nije učinjeno zbog operacija oko Sanskog Mosta i probijanja koridora - kaže Romanić.

U Kantonalnom sudu u Bihaću kažu da su portparol i predsjednik suda odsutni i da niko drugi nije ovlašćen da daje podatke za javnost.

- Podatke ćete moći dobiti krajem mjeseca, kad se vrati predsjednik suda - naveli su u Kantonalnom sudu.

Portparol Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Adnan Tulić kaže da je Kecman dostavio zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka i uz to priložio nove dokaze.

- Taj zahtjev je prije dvije godine odbijen. Za nove zahtjeve i eventualnu odluku o ponavljanju postupka odgovore treba da da Kantonalni sud - kaže Tulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana