Жељкo Кецман невин робија шест година

Горан Маунага
Жељкo Кецман невин робија шест година

Бањалука - Кантонални суд и Тужилаштво Унско-санског кантона двије године одбијају да обнове поступак против заставника Војске РС у пензији Жељка Кецмана, иако су им достављени обимни нови докази, укључујући и име починиоца злочина за који је Кецман осуђен на 14 година затвора.

Кецман је осуђен због ратних злочина у Хрустову код Санског Моста. Његови браниоци су још у децембру 2009. године дошли до очевидаца тог догађаја из љета 1992. године кад су убијена тројица Бошњака. Свједоци су потврдили да Кецман тада није ни био на том мјесту и да нема ништа с тим злочином. Тужилаштву и суду су достављени и подаци о стварном извршиоцу злочина, али све нове доказе и даље игноришу.

- Ти свједоци су дали изјаве у писаној форми и све потврдили и у Кантоналном суду. Вјештак судске медицине Жељко Каран извршио је додатна вјештачења која су се потпуно поклопила са исказима нових свједока. На основу тога Кантоналном суду поднесен је захтјев за понављање поступка, али то суд одбија у више наврата. Већ шест година робијам невин. Нећу одустати од борбе за правду и никад се нећу помирити са учињеном неправдом - навео је Кецман у писму "Гласу Српске".

Кецманови браниоци истичу да је Врховни суд ФБиХ уважио њихову жалбу и наложио Кантоналном суду да преиспита своју одлуку, али су бихаћке судије поново одбиле тај захтјев.

- Захтјев за обнову процеса поново је поднесен 16. октобра прошле године, али одговор до данас није стигао. Иако су у захтјеву достављени подаци о стварном починиоцу кривичног дјела, ни то није било довољно да обнове судски процес - каже Кецманов бранилац Милан Романић.

Додаје да је поступак обиловао кршењем права на правично суђење.

- Тужилац је захваљујући таквом односу судија постигао свој циљ осуде, чак и по цијену да буде осуђен невин човјек - истакао је Романић.

Он каже да је због страха већина Кецманових сабораца из Шесте санске бригаде Војске РС, који су знали да он није починио злочин, одбила да свједочи.

- Свједоци се плаше да ће свједочењем и сами бити осумњичени, јер виде да у овом суду нема правде. Официри безбједности Шесте санске бригаде знају починиоце који су 1992. године требали да буду процесуирани у Војном суду у Бањалуци. То није учињено због операција око Санског Моста и пробијања коридора - каже Романић.

У Кантоналном суду у Бихаћу кажу да су портпарол и предсједник суда одсутни и да нико други није овлашћен да даје податке за јавност.

- Податке ћете моћи добити крајем мјесеца, кад се врати предсједник суда - навели су у Кантоналном суду.

Портпарол Кантоналног тужилаштва у Бихаћу Аднан Тулић каже да је Кецман доставио захтјев за понављање кривичног поступка и уз то приложио нове доказе.

- Тај захтјев је прије двије године одбијен. За нове захтјеве и евентуалну одлуку о понављању поступка одговоре треба да да Кантонални суд - каже Тулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана