Željka Cvijanović ličnost godine

Vedrana Kulaga
Željka Cvijanović ličnost godine

Banjaluka - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović proglašena je u petak za ličnost godine na tradicionalnoj manifestaciji koju duže od deceniju i po organizuju "Nezavisne novine".

Cvijanovićevoj je ta laskava titula pripala zbog brojnih zasluga koje je ostvarila u javnom životu za dobrobit svih u RS, uključujući i činjenicu da su u vrijeme dok je predvodila Vladu Republike Srpske penzije uvećane za oko 20 odsto.

Osim toga, od septembra 2018. godine zakonskim rješenjima obezbijeđeno je povećanje plata za sve zaposlene u javnom i realnom sektoru, a otpočelo je i preuzimanje refundacije bruto iznosa za porodiljsko bolovanje.

Na manifestaciji je poručeno da je u RS trenutno rekordna zaposlenost, rast BDP-a, pokrivenost uvoza izvozom kao i da je Cvijanovićeva, nakon izbora za predsjednika Republike Srpske, odmah pokrenula višegodišnji nacionalni program demografske obnove Republike.

Cvijanovićeva se na manifestaciji "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja 2018", koja je održana u hotelu "Bosna" u Banjaluci, zahvalila "Nezavisnim novinama" na velikom priznanju.

- Zahvalna sam svim ljudima koji su učestvovali u realizaciji ovih zadataka. Hvala svim ljudima, kolegama ministrima, predsjedniku Miloradu Dodiku i onima koji su u mom okruženju trpjeli radno vrijeme od ujutru do naveče, radili subotom i nedjeljom i zavirili u svaki kutak RS. Takođe zahvaljujem i svojoj porodici - navela je Cvijanovićeva, kojoj je nagradu uručio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, dobitnik nagrade "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja" za 2017. godinu.

Cvijanovićeva je istakla da se ovim priznanjem na neki način ublažava i nepravda koju je često osjećala kao javna ličnost.

- Nismo mi svi tako kameni kako to nekad izgleda. Volim Republiku Srpsku i vjerujem da svi možemo raditi dobar posao za nju i njenu budućnost - rekla je Cvijanovićeva.

Za ministra godine u RS, glasovima čitalaca "Nezavisnih novina", proglašen je ministar nauke i tehnologije Alen Šeranić, za najboljeg ministra u Vladi FBiH izabran je Vesko Drljača koji rukovodi Ministarstvom rada i socijalne politike, dok je za najboljeg ministra na nivou BiH izabran ministar pravde Josip Grubeša.

Urednički kolegijum "Nezavisnih novina" je prestižnu novinarsku nagradu "Nikola Guzijan" dodijelio novinaru "Večernjeg lista" Zoranu Krešiću koji, kao svoj najveći uspjeh, ističe činjenicu da već 20 godina uspijeva da radi ono što najviše voli, a to je da bude novinar.

Priznanje za podvig godine pod nazivom "Jelena Trikić - Majka Hrabrost" otišlo je u Mrkonjić Grad, u ruke Petra Lakića, Vladimira Vidića i Mirka Galića. Ti mladići nisu znali za strah kada su 31. maja došli na rođendanski roštilj na jezero Đol i čuli poziv u pomoć, pa su hrabro uskočili u vodu i spasli trinaestogodišnju Hanu Omić iz Jezera koja je bila bez svijesti.

Za privrednika godine izabran je generalni direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić zbog izuzetnih poslovnih uspjeha.

Manifestacija od 2016. godine nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja" u čast i sjećanje na njenog idejnog tvorca i osnivača "Nezavisnih novina" Željka Kopanju koji je preminuo 8. avgusta te godine od posljedica srčanog udara.

U "Nezavisnim novinama" s ponosom ističu da je ona kruna zalaganja za društvene vrijednosti, za slobode misli i govora, odgovornost prema sebi i drugima, zalaganje za mir i dijalog te spremnost da se uhvatimo u koštac sa nedaćama da bismo stvorili bolji svijet oko sebe.

- Trudili smo se da naši izbori budu što bolji, i znali smo da ne možemo da zadovoljimo sve ukuse, ali uvijek smo ih birali sa najvećom odgovornošću i dobrom namjerom. Iako od 2016. godine nosi naziv "In memoriam Željko Kopanja" u znak sjećanja na našeg osnivača, pokušavamo, a nadamo se da i uspijevamo, da očuvamo živom njegovu ideju da završimo godinu porukama optimizma i dijaloga, lišenu svakog senzacionalizma - rekla je glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih novina" Sandra Gojković-Arbutina.

"Nezavisne novine" ličnost godine izabrale su po 16. put, a i ovogodišnja svečanost je okupila političku, ekonomsku i kulturnu elitu iz RS, BiH i regiona.

Dosadašnji pobjednici

Nagrada za ličnost godine do sada je završila u rukama Igora Radojičića, Džonatana Mura, Ćamila Durakovića, Dragana Čovića, Aleksandra Vučića, Mila Đukanovića, Novaka Đokovića, Ive Josipovića i Tanje Fajon. Ta titula je dodijeljena i Sulejmanu Tihiću, Miroslavu Lajčaku, Miloradu Dodiku, Rafiju Gregorijanu, Mirsadi Prašo i Klifordu Bondu.

DOBITNICI NAGRADA

*Alen Šeranić - ministar godine u Vladi RS

* Vesko Drljača - ministar godine u Vladi FBiH

* Josip Grubeša - ministar godine u Savjetu ministara BiH

* Petar Lakić, Vladimir Vidić i Mirko Galić - podvig godine

* Dejan Ljevnaić - privrednik godine

* Zoran Krešić - novinar godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana