Жељка Цвијановић личност године

Ведрана Кулага
Жељка Цвијановић личност године

Бањалука - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић проглашена је у петак за личност године на традиционалној манифестацији коју дуже од деценију и по организују "Независне новине".

Цвијановићевој је та ласкава титула припала због бројних заслуга које је остварила у јавном животу за добробит свих у РС, укључујући и чињеницу да су у вријеме док је предводила Владу Републике Српске пензије увећане за око 20 одсто.

Осим тога, од септембра 2018. године законским рјешењима обезбијеђено је повећање плата за све запослене у јавном и реалном сектору, а отпочело је и преузимање рефундације бруто износа за породиљско боловање.

На манифестацији је поручено да је у РС тренутно рекордна запосленост, раст БДП-а, покривеност увоза извозом као и да је Цвијановићева, након избора за предсједника Републике Српске, одмах покренула вишегодишњи национални програм демографске обнове Републике.

Цвијановићева се на манифестацији "Личност године ин мемориам Жељко Копања 2018", која је одржана у хотелу "Босна" у Бањалуци, захвалила "Независним новинама" на великом признању.

- Захвална сам свим људима који су учествовали у реализацији ових задатака. Хвала свим људима, колегама министрима, предсједнику Милораду Додику и онима који су у мом окружењу трпјели радно вријеме од ујутру до навече, радили суботом и недјељом и завирили у сваки кутак РС. Такође захваљујем и својој породици - навела је Цвијановићева, којој је награду уручио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, добитник награде "Личност године ин мемориам Жељко Копања" за 2017. годину.

Цвијановићева је истакла да се овим признањем на неки начин ублажава и неправда коју је често осјећала као јавна личност.

- Нисмо ми сви тако камени како то некад изгледа. Волим Републику Српску и вјерујем да сви можемо радити добар посао за њу и њену будућност - рекла је Цвијановићева.

За министра године у РС, гласовима читалаца "Независних новина", проглашен је министар науке и технологије Ален Шеранић, за најбољег министра у Влади ФБиХ изабран је Веско Дрљача који руководи Министарством рада и социјалне политике, док је за најбољег министра на нивоу БиХ изабран министар правде Јосип Грубеша.

Уреднички колегијум "Независних новина" је престижну новинарску награду "Никола Гузијан" додијелио новинару "Вечерњег листа" Зорану Крешићу који, као свој највећи успјех, истиче чињеницу да већ 20 година успијева да ради оно што највише воли, а то је да буде новинар.

Признање за подвиг године под називом "Јелена Трикић - Мајка Храброст" отишло је у Мркоњић Град, у руке Петра Лакића, Владимира Видића и Мирка Галића. Ти младићи нису знали за страх када су 31. маја дошли на рођендански роштиљ на језеро Ђол и чули позив у помоћ, па су храбро ускочили у воду и спасли тринаестогодишњу Хану Омић из Језера која је била без свијести.

За привредника године изабран је генерални директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић због изузетних пословних успјеха.

Манифестација од 2016. године носи назив "Личност године ин мемориам Жељко Копања" у част и сјећање на њеног идејног творца и оснивача "Независних новина" Жељка Копању који је преминуо 8. августа те године од посљедица срчаног удара.

У "Независним новинама" с поносом истичу да је она круна залагања за друштвене вриједности, за слободе мисли и говора, одговорност према себи и другима, залагање за мир и дијалог те спремност да се ухватимо у коштац са недаћама да бисмо створили бољи свијет око себе.

- Трудили смо се да наши избори буду што бољи, и знали смо да не можемо да задовољимо све укусе, али увијек смо их бирали са највећом одговорношћу и добром намјером. Иако од 2016. године носи назив "Ин мемориам Жељко Копања" у знак сјећања на нашег оснивача, покушавамо, а надамо се да и успијевамо, да очувамо живом његову идеју да завршимо годину порукама оптимизма и дијалога, лишену сваког сензационализма - рекла је главни и одговорни уредник "Независних новина" Сандра Гојковић-Арбутина.

"Независне новине" личност године изабрале су по 16. пут, а и овогодишња свечаност је окупила политичку, економску и културну елиту из РС, БиХ и региона.

Досадашњи побједници

Награда за личност године до сада је завршила у рукама Игора Радојичића, Џонатана Мура, Ћамила Дураковића, Драгана Човића, Александра Вучића, Мила Ђукановића, Новака Ђоковића, Иве Јосиповића и Тање Фајон. Та титула је додијељена и Сулејману Тихићу, Мирославу Лајчаку, Милораду Додику, Рафију Грегоријану, Мирсади Прашо и Клифорду Бонду.

ДОБИТНИЦИ НАГРАДА

*Ален Шеранић - министар године у Влади РС

* Веско Дрљача - министар године у Влади ФБиХ

* Јосип Грубеша - министар године у Савјету министара БиХ

* Петар Лакић, Владимир Видић и Мирко Галић - подвиг године

* Дејан Љевнаић - привредник године

* Зоран Крешић - новинар године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана