Жељезнице возе по ивици опстанка

Маријана Миљић
Жељезнице возе по ивици опстанка

Бањалука - "Жељезнице РС" константно послују са губитком, а краткорочне обавезе премашују вриједност краткорочне имовине, што утиче на неизвјесност у погледу опстанка овог јавног предузећа.

Упозорење је стигло од ревизорске куће "Baker Tilly Re Opinion" из Сарајева, која је обавила независну ревизију пословања "Жељезница" у прошлој години и исказала мишљење са резервом.

- Предузеће се стално сусреће и са проблемом ликвидности. РС као већински власник подржава пословање "Жељезница" и пружа финансијску и оперативну помоћ у случају да буде потребно обезбиједити наставак пословања и испуњавања обавеза по доспијећу - истакли су ревизори.

"Жељезнице РС" су прошлу годину завршиле са губитком од 25,15 милиона марака, што је за скоро девет милиона мање у односу на 2014. годину. Акумулирани губитак предузећа на крају 2015. године попео се на 43,23 милиона марака.

Дугорочне обавезе "Жељезница" на крају прошле године износиле су 269 милиона марака и у односу на претходну годину порасле су за око 13 милиона КМ. Краткорочне обавезе су истовремено смањене за 6,14 милиона на 50 милиона КМ. Обавезе предузећа према Влади на крају прошле године износиле су чак 107,54 милиона марака и порасле су за око 22,34 милиона на годишњем нивоу.

- Ове обавезе настале су јер је Влада РС отплаћивала кредите предузећа - навели су ревизори.

Влада је принуђена да отплаћује кредите како би заштитила "Жељезнице" од пљенидбе заложене имовине. "Жељезнице" су на крају године имале и заложених 13 локомотива и 685 теретних вагона, чија је вриједност 35,45 милиона марака на основу подигнутих кредита код домаћих банака.

Предузеће је лани резервисало 9,71 милион марака за судске спорове које су покренули радници на име неисплаћених накнада за топли оброк и превоз.

- Резервисање се односи само на накнаде из 2014. године за дио радника који су поднијели тужбе. Међутим, сви радници имају право на те накнаде, које за протекле три године износе 30,87 милиона марака. Обезбјеђивање новца за ове намјене је обавеза предузећа - наведено је у ревизорском извјештају.

Обавезе према запосленима потцијењене су, према мишљењу ревизора, за 4,98 милиона КМ без затезних камата, резултат пословања за 4,51 милион, а акумулирани губитак за 472.000 марака. "Жељезнице" су потцијениле и пореске обавезе за чак 15,74 милиона марака. Ревизори су нагласили да предузеће није умањило вриједност залиха материјала и резервних дијелова за 11,91 милион марака, иако је утврђено да та имовина има низак коефицијент обрта и да је пала њена вриједност.

Генерални директор "Жељезница РС" Драган Савановић рекао је да нема потребе да коментарише ревизорски извјештај.

- Ревизори су рекли све што је требало - додао је Савановић.

Ревизорски извјештај биће разматран 29. јуна на сједници Скупштине акционара "Жељезница РС".

Тужба малих акционара

Мали акционари "Жељезница РС" предали су у петак на рочишту у Окружном привредном суду у Добоју доказни материјал у спору на основу тужбе против предузећа због смањења основног капитала. С циљем покрића акумулираног губитка основни капитал је смањен са 245,31 милион на 50.000 КМ. Адвокат малих акционара Драган Толимир рекао је да је Скупштина акционара "Жељезница", која је одржана у јулу 2015. године, незаконито сазвана и одржана и да у актима који су тада донесени нису наглашени циљеви смањења основног капитала.

 Обавезе "Жељезница РС"

269 - дугорочне обавезе

50 - краткорочне обавезе

107,54 - обавезе према Влади

30,87 - обавезе према радницима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана