Željeznice posežu za psiholozima zbog otkaza

Marijana Miljić
Željeznice posežu za psiholozima zbog otkaza

Banjaluka - "Željeznice RS" planiraju da angažuju psihologe kao stručnu pomoć u procesu smanjenja broja radnika.

Nesvakidašnja stavka našla se u planu javnih nabavki ovog javnog preduzeća za 2018. godinu. U dokumentu je navedeno da će za usluge psihologa biti izdvojeno 6.000 maraka i da će oni biti angažovani po potrebi.

U "Željeznicama RS" ističu da planiraju da angažuju stručnjake kako bi im pomogli u vezi sa reformama koje sprovode.

- U sklopu reformi  koje slijede je i smanjenje broja radnika.  Da bismo imali što objektivniju ocjenu sposobnosti radnika kao pomoć upravi u objektivnom i nediskriminirajućem upravljanju ljudskim resursima predvidjeli smo mogućnost angažovanja psihologa. Na taj način, ako bude potrebe za ovim stručnjacima, ne bismo prekršili odredbe Zakona o javnim nabavkama, jer je novac za te namjene planiran - objasnili su u "Željeznicama" koje su i do sada angažovale psihologe, ali su bili zaduženi za ljekarske preglede radnika.

Sindikati ističu da je smiješan potez Uprave da angažuje psihologe za reforme u preduzeću i smanjenje broja radnika.

- Uprava nema potrebe da angažuje psihologe ako će raditi sistematizaciju kako treba i prema stvarnim potrebama preduzeća. Psiholozi ne treba da odlučuju ko će ostati da radi jer mi svake godine idemo na sistematski pregled. To je bespotrebno i predstavlja samo bacanje novca. Upravi ne može u ovom slučaju pomoći ni psiholog - kazao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" Zlatko Marin.

Istog stava su i u Sindikatu mašinovođa "Željeznica RS" u kojem navode da prvi put čuju da će psiholozi pomagati menadžmentu u smanjenju radne snage.

- To je krajnje smiješno. Nemamo ništa protiv toga da psiholozi procjenjuju sposobnost radnika u okviru ljekarskih pregleda, ali da oni procjenjuju ko će ostati ili ne na poslu, krajnje je neodgovorno i smiješno. Nekoga dodatno plaćati za to je bespotrebno. Šta se krije iza svega ne znam. Ovaj potez samo još jednom potvrđuje da se u preduzeću ne radi kako treba - kazao je predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković i dodao da uprava treba da analizira koja su radna mjesta potrebna preduzeću, a ne da se oslanja na psihologe.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković rekao je da ima informaciju da će psiholozi biti angažovani prilikom prijema radnika u "Željeznice".

- Taj potez rukovodstva preduzeća podržavam. Angažovanje psihologa u procesu smanjenja radne snage je smiješno - kazao je Marković.

"Željeznice RS" se nalaze u procesu organizacionog, vlasničkog i finansijskog restrukturisanja. Kroz taj proces planirano je i smanjenje broja radnika. U "Željeznicama" je trenutno zaposleno 2.740 radnika i njihov broj je smanjen za 350 od marta prošle godine. Planirano je da broj radnika bude smanjen za dodatnih 1.000 radnika - 500 u ovoj i isto toliko u idućim godinama.

Narodna skupština RS nedavno je usvojila i odluku o zaduženju Srpske za projekat restrukturisanja "Željeznica" u iznosu od 51,3 miliona evra kod Svjetske banke koja je partner u tom poslu. Najveći iznos tog novca biće utrošen za isplatu dugovanja prema radnicima i otpremnina.

Za namještaj 50.000 KM

U planu javnih nabavki "Željeznica RS" navedeno je i da će za kupovinu namještaja u ovoj godini izdvojiti 50.000 KM.

- Nabavka kancelarijskog namještaja je neophodna s obzirom na to da je 2014. godine uništen u zgradi uprave i u drugim objektima. Odluku o nabavci donosi Nadzorni odbor - kazali su u "Željeznicama RS".

Preduzeće u ovoj godini planira i da obnovi upravnu zgradu u Doboju i da za te radove izdvoji 917.500 KM. Za te namjene obezbijeđene su 489.172 marke iz fondova EU, dok će ostatak namiriti "Željeznice RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana