Жељезнице посежу за психолозима због отказа

Маријана Миљић
Жељезнице посежу за психолозима због отказа

Бањалука - "Жељезнице РС" планирају да ангажују психологе као стручну помоћ у процесу смањења броја радника.

Несвакидашња ставка нашла се у плану јавних набавки овог јавног предузећа за 2018. годину. У документу је наведено да ће за услуге психолога бити издвојено 6.000 марака и да ће они бити ангажовани по потреби.

У "Жељезницама РС" истичу да планирају да ангажују стручњаке како би им помогли у вези са реформама које спроводе.

- У склопу реформи  које слиједе је и смањење броја радника.  Да бисмо имали што објективнију оцјену способности радника као помоћ управи у објективном и недискриминирајућем управљању људским ресурсима предвидјели смо могућност ангажовања психолога. На тај начин, ако буде потребе за овим стручњацима, не бисмо прекршили одредбе Закона о јавним набавкама, јер је новац за те намјене планиран - објаснили су у "Жељезницама" које су и до сада ангажовале психологе, али су били задужени за љекарске прегледе радника.

Синдикати истичу да је смијешан потез Управе да ангажује психологе за реформе у предузећу и смањење броја радника.

- Управа нема потребе да ангажује психологе ако ће радити систематизацију како треба и према стварним потребама предузећа. Психолози не треба да одлучују ко ће остати да ради јер ми сваке године идемо на систематски преглед. То је беспотребно и представља само бацање новца. Управи не може у овом случају помоћи ни психолог - казао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница РС" Златко Марин.

Истог става су и у Синдикату машиновођа "Жељезница РС" у којем наводе да први пут чују да ће психолози помагати менаџменту у смањењу радне снаге.

- То је крајње смијешно. Немамо ништа против тога да психолози процјењују способност радника у оквиру љекарских прегледа, али да они процјењују ко ће остати или не на послу, крајње је неодговорно и смијешно. Некога додатно плаћати за то је беспотребно. Шта се крије иза свега не знам. Овај потез само још једном потврђује да се у предузећу не ради како треба - казао је предсједник Синдиката машиновођа Симо Цвјетковић и додао да управа треба да анализира која су радна мјеста потребна предузећу, а не да се ослања на психологе.

Предсједник Синдиката жељезничара Милијан Марковић рекао је да има информацију да ће психолози бити ангажовани приликом пријема радника у "Жељезнице".

- Тај потез руководства предузећа подржавам. Ангажовање психолога у процесу смањења радне снаге је смијешно - казао је Марковић.

"Жељезнице РС" се налазе у процесу организационог, власничког и финансијског реструктурисања. Кроз тај процес планирано је и смањење броја радника. У "Жељезницама" је тренутно запослено 2.740 радника и њихов број је смањен за 350 од марта прошле године. Планирано је да број радника буде смањен за додатних 1.000 радника - 500 у овој и исто толико у идућим годинама.

Народна скупштина РС недавно је усвојила и одлуку о задужењу Српске за пројекат реструктурисања "Жељезница" у износу од 51,3 милиона евра код Свјетске банке која је партнер у том послу. Највећи износ тог новца биће утрошен за исплату дуговања према радницима и отпремнина.

За намјештај 50.000 КМ

У плану јавних набавки "Жељезница РС" наведено је и да ће за куповину намјештаја у овој години издвојити 50.000 КМ.

- Набавка канцеларијског намјештаја је неопходна с обзиром на то да је 2014. године уништен у згради управе и у другим објектима. Одлуку о набавци доноси Надзорни одбор - казали су у "Жељезницама РС".

Предузеће у овој години планира и да обнови управну зграду у Добоју и да за те радове издвоји 917.500 КМ. За те намјене обезбијеђене су 489.172 марке из фондова ЕУ, док ће остатак намирити "Жељезнице РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана