Жељезнице РС траже 160 добровољаца за пензију

nezavisne.com
Жељезнице РС траже 160 добровољаца за пензију

​Добој - Да би "Жељезнице РС" испуниле обавезе које су добијањем кредита Свјетске банке преузеле, потребно им је 160 добровољаца, односно радника који би током ове године добровољно отишли у пензију.

"Пошто неће бити задовољена квота, морамо значајно редуковати број запослених", каже Милијан Марковић, предсједник Синдиката жељезничара, те напомиње да ће радницима бити понуђена накнада за одлазак у пензију.

"По нашим процјенама у току цијеле године би требало да оде 108 радника у пензију, а још око 160 би требало да се смањи број", наводи Драган Савановић, генерални директор ЖРС, истичући да је у овом предузећу на крају 2017. било запослено 2.916 радника уз још 44 радника ангажована на одређено вријеме. 

До краја ове године број треба свести на 2.500, а до те цифре би се могло доћи уз новчане накнаде.

"Радницима би била понуђена та накнада за добровољни одлазак и она би износила 12 просјечних плата. То могу узети само радници који имају до пензије више од шест мјесеци. Значи, не би могао узети неко ко већ треба у току ове године да оде у пензију", појаснио је Милијан Марковић.
До 31. децембра 2017. покренута је процедура за пензионисање 215 радника који испуњавају услове, њима ће бити измирено све што им се дугује, плате, регрес, разлика топлог оброка, превоз, те порези и доприноси.

Новац за те намјене, 3,8 милиона КМ, је позајмљен од Владе РС док средства Свјетске банке не буду оперативна, односно на рачунима ЖРС, након чега ће позајмица морати бити враћена.

"По неким грубим процјенама, за радника који је радио сав период од 2011. и који није био на боловању углавном се ради о износу отприлике око 6.000 КМ без камата, и наравно уз то иду три отпремнине (плате) у складу са законом, тако да то достиге цифру од 8.000 КМ", рекао је Марковић, те додао да се за неке раднике врши провјера података, да ли евентуално постоји двоструки стаж, који се осим у РС води и у ФБиХ. 
"Дефинитивно је 185 захтјева за пензионисање обрађено. Ових 30 предмета још што је остало очекујемо да ћемо завршити, јер ће одмах послије новогодишњих празника бити обрађено", навео је Драган Савановић.

Након штрајкова глађу, протеста и дисциплинских поступака који су обиљежили прошлу годину, синдикати и Управа ЖРС су на крају закопали ратне сјекире и на посљедњем састанку пред празнике сумирали резултате.

"Мислим да је састанак био јако користан и конструктиван, и да нисмо имали неких тема око којих се нисмо договорили", дипломатски је казао Милијан Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана