Željezničare čeka 42,7 miliona evra

Marijana Miljić
Željezničare čeka 42,7 miliona evra

Banjaluka - Bord direktora Svjetske banke odobrio je 51,3 miliona evra vrijedan kredit za restrukturiranje „Željeznicama RS“, a najveći dio tog zaduženja biće utrošen za izmirenje dugovanja prema radnicima kojima će biti isplaćena 42,7 miliona evra.

Novac je odobren za projekat koji Svjetska banka sprovodi u saradnji sa Vladom RS čiji je cilj stvaranje samoodrživog i finansijski stabilnog preduzeća.

Viši specijalista za transport Svjetske banke i vođa projektnog tima Antonio Nunez očekuje da će poslije završetka restrukturiranja „Željeznice“ biti održive i da će pružati bolje usluge.

- To je potrebno da bi unaprijedili konkurentnost željezničkog u odnosu na drumski transport, što će rezultirati velikim ekonomskim efektima i omogućiti firmama ekonomičniji prevoz robe. Plan restrukturisanja „Željeznica RS“ trajaće od 2018. do 2021. godine, pri čemu će novac od zajma biti utrošen za finansijsko, operativno i organizaciono restrukturiranje - rekao je Nunez.

U Svjetskoj banci su istakli da „Željeznice RS“ prevoze izuzetno mali broj putnika, a da troškovi u tom segmentu premašuju 20 miliona KM godišnje.

- Troškovi povratnog putovanja po putniku iznose skoro 170 KM. Većinu tih troškova snosi cijela zajednica u Srpskoj - naglasili su u Svjetskoj banci.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da će novac Svjetske banke biti utrošen u četiri komponente.

- Prva je izmirenje dugova prema radnicima za topli obrok, prevoz, regres, odštetu na osnovu tužbi, dugova za porez i doprinose i razne kamate. Za te namjene biće utrošeno 42,7 miliona evra, a za isplatu otpremnina za oko 1.000 radnika do kraja procesa restrukturiranja biće utrošeno 3,56 miliona evra - kazao je Trninić.

Za organizaciono restrukturisanje, odnosno razdvajanje infrastrukture i operacija, biće utrošeno pet miliona evra, a četvrta komponenta odnosi se na troškove za povlačenje zajma, koji iznose 128.250 evra.

  • Novac Svjetske banke neće biti operativan tri do četiri mjeseca, jer to zaduženje treba da prođe i sve procedure na nivou BiH. Vlada RS neće čekati da taj novac bude na raspolaganju jer proces restrukturiranja ne možemo više odlagati. Zbog toga je i na sjednici Vlade, koja je održana u četvrtak odobreno 3,8 miliona maraka za  izmirenje dugovanja prema 211 radnika ovog preduzeća koji će biti penzionisani do kraja godine - kazao je Trninić i precizirao da će taj novac biti vraćen iz zajma Svjetske banke.

Projekti

Svjetska banka je objavila da u BiH trenutno ima 11 aktivnih programa ukupne vrijednosti 556,68 miliona dolara. Podrška je pružena u oblasti transporta, zapošljavanja, energetske efikasnosti, lokalne infrastrukture, životne sredine, šumarstva i upravljanja vodama.

Štrajkači

Devet radnika „Željeznica RS“ koji su štrajkom glađu tražili neisplaćena primanja u petak su ispitani pred disciplinskom komisijom, koja im je na kraju izrekla pismenu opomenu pred otkaz u trajanju od šest mjeseci, što značili da isti potez ne smiju ponoviti u tom periodu.

 - Zadovoljni smo presudom. Nisu imali dokaze za otkaz - kazao je jedan od štrajkača glađu Dragan Peulić.

Način raspodjele kredita Svjetske banke

* 42,7 miliona - dugovanja radnicima

* 5,00 miliona - organizaciono restrukturiranje

* 3,56 miliona - isplata otpremnina

* 128.250 - troškovi povlačenja kredita

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana